Kurspahić: Svi naši ‘takozvani dani’

Po lijepom diplomatskom običaju i protokolu, novi kralj Saudijske Arabije, Selman bin Abdulaziz, čestitao je predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Herzegovine Mladenu Ivaniću Dan nezavisnosti 1. mart. Za to vrijeme Ivanić je – da ne zaostane u definirajućoj disciplini potvrđivanja nacionalističkih referenci u Republici Srpskoj: nipodaštavanja države kojom ni od kog prisiljavan predsjedava – izjavljivao kako su „referendum o tzv. nezavisnosti i ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine u Sarajevu … tragični događaji koji označavaju početak rata i zbog toga Srbi nikada neće učestvovati u obilježavanju tog datuma“.

„… Za mene taj dan koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH jednostavno ne postoji“,  izjavio je Ivanić.

Ipak, u tom pokušaju podmetanja 1. marta kao datuma kad je počeo rat – kao da baš ništa ne zna o počecima „udruženog zločinačkog poduhvata“, zaokruživanju budućih „etnički čistih teritorija“ i naoružavanju stanovništva za progon vijekovnih susjeda druge vjere i nacionalnosti – nije uspio da „naddodikuje“ predsjednika Republike Srpske: on je uz gostoprimstvo i blagoslov najviših državnih i vjerskih autoriteta Srbije u Beogradu uoči praznika bosanske nezavisnosti organizovao prijem povodom Dana Srpske i njenog prvog ustava i poručio kako „dan nezavisnosti BiH ne postoji“.

Sa ove vremenske distance, 23 godine nakon referenduma o nezavisnosti, potpuno je nevažno šta o tom činu danas misle demokratski birani nasljednici predvodnika parlamentarno najavljenog projekta „nestajanja jednog naroda“: referendum je proveden po evropskim kriterijima i pod evropskim nadzorom, 64 posto stanovništva – impresivna većina u odnosu na slična izjašnjavanja drugdje u Evropi – izjasnilo se „za“ nezavisnost i nju su uskoro priznali i Sjedinjene Države, i ujedinjena Evropa i Ujedinjene nacije. Za takvo šta nisu tražili Dodikovo i Ivanićevo odobrenje ili mišljenje pa je današnje poricanje dana nezavisnosti istorijski potpuno beznačajno a kad mu platformu za takvo šta daju i predsjednik i ministar spoljnih poslova susjedne Srbije, uz prisustvo i ambasadora same Bosne i Hercegovine, to ostavlja otužnu sliku potpune nekompatibilnosti s idejom evropskih vrijednosti i standarda u međunarodnim odnosima.

Obilježavanje Dana Srpske – koja je proglašena 9. januara 1992. – baš uoči Dana nezavisnosti BiH nije nimalo nova i originalna ideja: odavno se već, odmah nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, obilježava i „dan stradanja srpskog stanovništva“ u tom kraju bez i minimalnog poštovanja za istorijske okolnosti i datume, stvarna zbivanja i broj vlastitih i tuđih žrtava.

O tome kako je Bratunac – u kojem je godinu prije rata živjelo 64.2 posto Muslimana i 34.2 posto Srba (uz 0.1 posto Hrvata i 1.5 posto ostalih) – postao gotovo isključivo srpski može se saznati iz uredno opečaćenog iskaza pred haškim tribunalom ratnog predsjednika lokalnog kriznog štaba Miroslava Deronjića: srpski dobrovoljci, lokalne snage i jedinica JNA pod komandom kapetana Reljića provodili su „čišćenje terena“ u koordinaciji, a sam Deronjić je uoči napada na naselje Glogova 9. maja 1992. tražio da se pale muslimanske kuće i da se stanovništvo natjera u bijeg pri čemu su ubijena 64 nenaoružana mještanina. Dan ili dva kasnije Deronjić je pozvan na Pale gdje je u prisustvu Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Velibora Ostojića podnio izvještaj o stanju u Bratuncu i napadu na Glogovu. Pred njima je bila mapa na kojoj su teritorije različitih etničkih grupa bile označene bojama a srpske – plavom bojom. Nakon Deronjićevog izvještaja o progonu muslimanskog stanovništva, prisutni su aplaudirali a Ostojić je zaključio: „Sada i Bratunac možemo obojiti u plavo“.

Pokušaj da se, u svojevrsnoj „antikomemoraciji“ dan nakon obilježavanja genocidnih zločina u Srebrenici, Bratunac inauguriše kao simbol srpskog stradanja u prošlom ratu izraz je nepoštovanja i vlastitih i tuđih žrtava i njihove individualnosti u stradanju i neupitnog prava na makar i posmrtno uvažavanje izvan jeftinih političkih zloupotreba i svojatanja.

Nezavisna Bosna i Hercegovina je već pune 23 godine međunarodno priznata činjenica kao što je – gotovo punih 20 godina: od parafiranja Dejtonskog sporazuma 21. novembra 1995. i potpisivanja u Parizu 14. decembra – Republika Srpska jedan od njena dva entiteta. Nadvikivanje današnjih predstavnika Republike Srpske o „nepostojanju“ nezavisne Bosne i Hercegovine nemaju drugog učinka nego da bošnjačkim i izabranim i ni od kog pozvanim ili potvrđenim vođama daju nov povod da drže patriotske lekcije o tome kako je nastala i kako će, ako-Bog-da, nestati Republika Srpska. A javnost? Njen manji – i zato manje uticajan – dio lako će zaključiti kako se radi o neproduktivnim i besperspektivnim projektima. Ali većina će, u odsustvu napretka u bilo čemu od čega se bolje živi, upisivati galamdžijama patriotske poene za sljedeće runde izbora. To objašnjava i zašto u BiH još od „prvih demokratskih izbora“ 1990. uporno pobjeđuje ista – naciAonalistička opcija.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.