Ekshumacija obustavljena zbog loših vremenskih uvjeta

 

Radovi na ovom lokalitetu bit će nastavljeni kada to vremenski uvjeti budu dozvoljavali, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Podsjetila je da je iz ove, do sada najveće masovne grobnice na ovim prostorima, ekshumirano 430 žrtava, od čega 275 kompletnih tijela.

Pretražen je ogroman lokalitet površine više od 3.000 metara kvadratnih, a žrtve su pronađene na dubini od oko 10 metara.

“Uz žrtve su pronađeni lični dokumenti – lične karte, pasoši, vozačke i saobraćajne dozvole, svjedočanstva i drugi lični predmeti, na temelju kojih imamo preliminarni identitet mnogih žrtava. Za sada možemo reći da je riječ o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na području Prijedora u ljeto 1992. godine”, kazala je Čengić.

Posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje se vrše pripreme za kriminalističko-tehničku i sudskomedicinsku obradu i uzimaju koštani uzorci za DNK analizu na temelju koje će se utvrditi identitet žrtava prenosi Fena.

DNK analiza će biti izvršena u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Čengić navodi da je na lokalitetu rudnika Tomašica pronađeno više od 850 žrtava. Ekshumacije su rađene i u ranijem periodu, u dva navrata, kada su ekshumirani posmrtni ostaci 36 žrtava i brojni nekompletni posmrtni ostaci.

Dio primarne masovne grobnice Tomašica bio je izmješten u sekundarnu masovnu grobnicu Jakarina kosa, koja se nalazi u krugu rudnika Ljubija, iz koje su ekshumirane 373 žrtve.

“Ekshumacija na lokalitetu Tomašica trajala je tri mjeseca i bit će nastavljena kada to budu omogućavali vremenski uvjeti”, navodi Čengić.

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodilo Tužilaštvo BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.