Skupština grada usvojila budžet za narednu godinu

 

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas nacrt budžeta za 2014. godinu u iznosu od 31.220.233 KM ili za 15 odsto manje od rebalansa budžeta za ovu godinu.
Načelnik Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da je budžet rađen na bazi realne procjene prihoda, dokumenta okvirnog budžeta 2014-2016, zahtjeva korisnika i izvršenja budžeta za deset mjeseci ove godine.

“Najviše je baziran na velikom oprezu, jer se ni za narednu godinu ne očekuju pozitivna ekonomska kretanja bez kojih nema znatnijeg uticaja na okvire budžeta lokalnih zajednica”, rekla je Malbašićeva novinarima u Prijedoru nakon usvajanja nacrta.

Ona je navela da budžetski korisnici nisu posebno oštećeni i da smanjenja od tri do pet odsto ne treba da znače ništa posebno.

“Iz iskustva ranijih godina sredstva koja su planirana su i sigurna, a to je bolje nego planirati na bazi lijepih želja, a onda to ne moći realizovati. Zato smo mi godinama unazad jedna od veoma rijetkih lokalnih zajednica sa stabilnim budžetom, bez deficita i, štaviše, sa suficitom”, istakla je Malbašićeva.

Ona je dodala da ne očekuje mijenjanje budžetskog okvira kada se dokument nađe u formi prijedloga, navodeći da su moguće sitne preraspodjele.

Šef kluba odbornika SNSD-a Dražen Vrhovac rekao je da je budžet izuzetno dobro koncipiran, da je zadržao najbitnije stavke u vrijeme krize, ali i nastavio realizaciju velikih projekta, kao što su dvorana na Urijama, izgradnja stambenih jedinica boračkim kategorijama i subvencije za privredu i poljoprivredu.

“Ako i prijedlog budžeta dođe pred odbornike ovakav, imaće apsolutnu podršku SNSD-a jer je zadržao sve principe na kojima je bazirana koalicija SNSD-a i DNS-a, a to je da troškovi nikad ne smiju preći prihode kako nikad ne bismo doveli budžet u neizvjesnost. Zato smo i do sada svake godine imali suficit”, dodao je Vrhovac.

Šef kluba odbornika SDS-a Dušan Berić rekao je da bi se prihodi u budžetu mogli povećati planskim pristupom kontroli eksploatacije ne samo željezne rude, nego i ostalih mineralnih sirovina, odnosno kamenoloma.

“Ima više od deset kamenoloma kod kojih ne postoji tačna kontrola i naplata vađenja mineralnih sirovina. Kad su u pitanju ti kamenolomi, vađenje šljunka i slično, treba napraviti katastar tih lokacija i plan eksploatacije, zaključiti ugovore sa korisnicima u skladu sa zakonom, odrediti cijenu i vršiti bar mjesečnu kontrolu”, rekao je Berić.

On je dodao da je i SDS, jedina opoziciona stranka u lokalnom parlamentu, podržao nacrt budžeta zbog toga što je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao da će velika većina primjedbi sa današnje skupštinske rasprave biti uvrštena u prijedlog budžeta koji će se pred odbornicima naći u drugoj polovini decembra.

Nacrt budžeta grada Prijedora za 2014. godinu dobio je saglasnost Ministarstva finansija RS.

(Srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.