Najobimnija kolekcija o opsadi Sarajeva online od 5. aprila

U četvrtak, 5. aprila 2012. godine, u organizaciji Konzorcija FAMA International, Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Obrazovanje gradi BiH i Inicijative mladih za ljudska prava BiH, bit će promovirana virtuelna FAMA-kolekcija koja se smatra najvećom svjetskom nezavisnom kolekcijom multimedijalnih projekata o opsadi Sarajeva (1992-1996) i dešavanjima u vezi sa raspadom Jugoslavije (1991-1999).

Kolekcija predstavlja novi pristup dokumentovanju činjenica i dokaza te mapiranju uzroka i posljedica događaja uobličavanjem u formu pristupačnu širokom spektru publike. Nakon prezentacije 5. aprila 2012., sve će putem interneta biti dostupno cijelom svijetu i na engleskom jeziku.

"Metodologija mapiranja, dokumentovanja dokumenata i dokumentarne animacije je pokrenuta i razvijena tokom prikazivanja nekih od najsloženijih događaja u periodu 1991.-1999. (opsada Sarajeva, pad Jugoslavije, Dejtonski mirovni sporazum, historija i nastanak Kosova, genocid u Srebrenici), a sada će biti predstavljena u digitalnoj formi na internetu u svrhu edukacije regionalnih i globalnih korisnika i masovne upotrebe", istakao je Miran Norderland, autor virtualne FAMA-kolekcije i vođa projekta, naglašavajući da je ovim projektom FAMA-kolekcija u jedinstvenoj poziciji da osigura očuvanje integriteta činjenica i omogući mapiranje uzroka i posljedica u tehnologiji modernog vremena.

Nastajala u proteklih dvadeset godina, kolekcija je prva na svijetu, najobimnija i najobuhvatnija govorna historija o iskustvu preživljavanja opsade Sarajeva 1992.-1996. koja sadrži ukupno 60 sati videomaterijala u vidu intervjua, videomaterijala snimanih uživo i tematskih videokompilacija.

Također, kolekciju čine i anketa o preživljavanju ‘92.-‘96. sa odgovorima na 31 pitanje 4.637 pojedinaca iz svih gradskih četvrti tokom opsade, više od 10.000 tekstualnih podataka koji se odnose na iskustva i događaje u razdoblju 1991.-1999., preko 3.000 vizuelnih podataka (fotografije, videomaterijali, crteži, animacije, detaljne mape, ilustracije), koji predstavljaju različite događaje i teme: od raspada Jugoslavije do opsade Sarajeva, od pregovora za potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma do historije i nastanka Kosova te genocida u Srebrenici.

"Proces digitalizacije je trajao oko 18 mjeseci, pri čemu je napravljena baza podataka gdje je svaki poseban dokument arhiviran, kodiran i tagovan", objasnio je Davor Vidović, voditelj programerskog tima.

"Dizajnirana je web-stranica koja će svečano početi rad 5. aprila 2012. u 22 sata, bit ažurirana novim informacijama, a korisnici mogu postati akteri/dio historije opsade Sarajeva, jer će im biti omogućeno da ispričaju svoju priču o opsadi", najavio je Vidović.

"Banka znanja FAMA-kolekcije predstavlja dokaz da čovjek može izgraditi umjetnost življenja čak i nakon nestanka svega poznatog, i zadržati osnovne ljudske vrijednosti uprkos odsustvu svega neophodnog", zaključio je Norderland objašnjavajući suštinu ovog projekta koji, kao spoj 20 godina istraživanja, činjenica i znanja u formatu 21. stoljeća ostaje generacijama kao jedinstveno edukacijsko sredstvo.

Virtuelna FAMA-kolekcija će biti predstavljena 5. aprila 2012. dok će autori kolekcije donirati njen sadržaj projektu "Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja 1992.-1996. – FAMA-kolekcija", koji će građanima prvi put biti predstavljen metodom 3D mapiranja u 21 sat u parku Hastahana na Marijin-Dvoru.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.