Hartmann i Vulliamy “napali” Bildta na Sarajevskoj crvenoj liniji

 

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva, i Ed Vulliamy, poznati britanski novinar, danas su na "Sarajevskoj crvenoj liniji", obilježavanju 20. godišnjice opsade Sarajeva, verbalno "napali" Carla Bildta, ministra vanjskih poslova Švedske.
Ed Vulliamy i Florence Hartmann zamjeraju Carlu Bildtu što je uopšte došao na obilježavanje početka opsade Sarajeva, jer je, kako kažu, mogao spriječiti da u Sarajevu i BiH ne bude onoliko žrtava koliko je crvenih stolica na glavnoj sarajevskoj ulici.

"Mi smo Evropljani i to nas boli. Nije trebao doći u Sarajevo na ovaj dan. Kolega i ja se samo pitamo zašto je on došao. Trebao je doći kad je mogao nešto uraditi, a kad je mogao nešto uraditi govorio je kako je Milošević dobar čovjek. To se nalazi na transkriptu. Žao mi je, ali ja moram reći kako on ne zaslužuje biti ovdje. To je moje mišljenje, ovo je slobodna zemlja i ja ga mogu izraziti", kazala je Hartmann optužujući Bildta da nije uradio ništa da opsada od skoro 1.500 dana ne traje toliko dugo.

"On svojom politikom, kao predstavnik svoje države i Evropske unije, nije uradio ništa da se skrate muke i Sarajeva i cijele BiH. Ja sam slobodna građanka Evrope, ja imam pravo da mu kažem i on ima pravo da nastavi da bude tu", dodala je bivša glasnogovornica Haškoga tužilaštva.

Bildt na ove optužbe nije htio odgovoriti već se samo povukao i otišao od Vulliamyja i Hartmannove.

"Svi znaju da je trogodišnje krvoproliće tolerisala diplomatska zajednica. Osim ako se nisu došli izviniti iz dubine srca ljudima u Bosni i duhovima žrtava, ali mislim da nisu tu zbog toga, nisu trebali dolaziti", kazao je Vulliamy.

Podsjetimo, Carl Bildt je bio prvi Visoki predstavnik u BiH te učesnik pregovora o okončanju agresije na našu zemlju u svojstvu specijalnog izaslanika Evopske unije za bivšu Jugoslaviju. Bildt je na suđenju govorio u korist haške osuđenice Biljane Plavšić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.