Korićanske stijene: Jednomjesečni pritvor za Sašu Zečevića

 

Sud BiH odredio pritvor u trajanju od mjesec dana osumnjičenom za učešće u zločinu na Korićanskim stijenama koji je uhapšen prošle sedmice.

Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Saši Zečeviću, bivšem pripadniku interventnog voda policije u Prijedoru, koji se sumnjiči za učešće u strijeljanju više od 200 civila na planini Vlašić.

Državno tužilaštvo je ocijenilo da Zečeviću pritvor treba biti određen zbog “mogućnosti uticaja na svjedoke, saučesnike i prikrivanje dokaza”, dok se Odbrana usprotivila prijedlogu, ocijenivši ga “prepisanim i paušalnim”.

“Neki od osumnjičenih u ovome predmetu još uvijek su na slobodi. Također treba imati u vidu da je doba godišnjih odmora, te da Bošnjaci iz Danske, Finske, Švedske i brojnih drugih zemalja koje su im dale prihvat, dolaze sada u regiju Prijedora. Treba imati u vidu i da je ovo teško krivično djelo za koje je najniža kazna deset godina zatvora, te da bi boravkom na slobodi Zečević mogao uticati na tok istrage”, obrazložila je tužiteljica Slavica Terzić.

Jasmina Kosović, sutkinja za prethodni postupak, obrazložila je odluku time da su “mnogi svjedoci prilikom davanja iskaza izrazili strah od osumnjičenog i njegovih saboraca koji žive na tom području, te su tražili određivanje mjera zaštite”. Također je navedeno da Zečević, kao aktivni policajac, u sredini u kojoj žive žrtve i svjedoci “može prouzrokovati dodatni strah kod žrtava”.

“Cijeneći akt SIPA-e od 23. maja 2008., u kojem se navodi da su u petom mjesecu 2008. godine bivši pripadnici interventnog voda održali sastanak u jednom ugostiteljskom objektu u Prijedoru, gdje su raspravljali o eventualnom lišavanju slobode, ovaj Sud cijeni da je opravdano postojanje bojazni na strani Tužilaštva da bi osumnjičeni Zečević mogao uticati na svjedoke i prikriti dokaze”, stoji u obrazloženju Suda BiH.

Zečevića, kojeg su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 1. jula ove godine, Tužilaštvo BiH sumnjiči da je, skupa s drugim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije, učestvovao u strijeljanju više od 200 civila na planini Vlašić.

Za isti zločin se pred Sudom BiH tenutno sudi Zoranu Babiću, Gordanu čuriću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću, Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću.

Zajedničkom optužnicom teretio se i Damir Ivanković, ali je on, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivnje, osuđen na 14 godina zatvora.

Ivanković je 30. juna ove godine, tokom svog svjedočenja protiv ostalih optuženih, priznao učešće u strijeljanju i potvrdio da je tog dana vidio neke od pripadnika interventnog voda, a među njima i Zečevića.

Tužiteljica Terzić je tokom obrazlaganja prijedloga Tužilaštva pročitala dio Ivankovićevog iskaza datog tokom istrage, u kojem stoji: “Pored mene, u ubijanju su učestvovali Saša Zečević, Dado Mrđa, Zoran Babić, Miroslav Paraš, Željko Bulić, Ljepoja Marinko…”

Darko Mrđa je za učešće u ovome zločinu pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora, a Paraš je u međuvremenu preminuo.

Zečević i njegov branilac Radovan Franjić predložili su Sudu da se odbije prijedlog Tužilaštva, ustvrdivši da Zečević navedenog dana nije niti bio u pratnji konvoja.

“Zečević je osoba koja je izuzetno cijenjena i poštovana u svojoj sredini. On je porodični čovjek koji izdržava dvije maloljetne kćerke. Molim Sud da se ne povede samo težinom zločina, jer mi ne negiramo sam zločin, već učešće Zečevića u njemu”, pojasnio je Franjić.

Zečević je uhapšen u policijskoj stanici u Prijedoru, gdje je radio kao aktivni policajac.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.