Korićanske stijene: Damiru Ivankoviću 14 godina zatvora

 

Damir Ivanković, bivši pripadnik interventnog voda policije iz Prijedora, osuđen je na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvima oko 200 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine. Ivanković je, odlukom Suda, pušten na slobodu uz niz mjera zabrane.

“Ova kazna ne doprinosi samo utvrđivanju istine nego i pomirenju na ovim prostorima, u šta Sudsko vijeće vjeruje. Nekima se može činiti ova kazna blagom ili strogom, ali Vijeće vjeruje da je adekvatna i da će se njome postići svrha kažnjavanja“, obrazložila je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskim vijećem.

Ivanković je 22. juna 2009. godine postigao sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH o učešću u ubistvu oko 200 civila na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

Vijeće ga je oglasilo krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor i struktura Srpske Republike BiH, a sve u cilju progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa tog područja. Ivanković je osuđen za zločin protiv čovječnosti prema individualnoj krivičnoj odgovornosti.

Pri izricanju presude, sutkinja Minka Kreho je čitala imena nekih od ubijenih na Korićanskim stijenama, istaknuvši da su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri osobe i dijelovi tijela nekoliko ubijenih muškaraca.

“Vijeće je utvrdilo da je Tužilaštvo BiH predočilo dovoljno dokaza za krivnju Ivankovića. Na području Prijedora izvršen je širok i sistematičan napad i meta tog napada bilo je civilno stanovništvo. Sve osobe koje su ubijene na Korićanskim stijenama bili su civili, što su potvrdili mnogi svjedoci i sam optuženi tokom svjedočenja“, kazala je Kreho.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH uz Ivankovića terete se Zoran Babić, Gordan čurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Nakon što je Ivanković postigao sporazum sa Tužilaštvom svjedočio je protiv ostalih optuženih i tom prilikom detajno govorio o učešću pripadnika interventnog voda i SJB Prijedor u zločinu na Korićanskim stijenama, kao i svom sudjelovanju u ubistvima.

Poslije Ivankovićevog svjedočenja i trećeoptuženi čurić je također priznao krivicu za učešće u ubistvu civila na Korićanskim stijenama. Sprazumom o priznanju krivnje sa Tužilaštvom, čurić se obavezao da će 7. jula svjedočiti protiv ostalih optuženih nakon čega će Vijeće donijeti presudu.

Vijeće je konstatovalo da “iskreno priznanje krivnje i značajna suradnja“ Ivankovića sa Tužilaštvom BiH i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) predstavlja, između ostalih, olakšavajuće okolnost za optuženog. Otežavajuće okolnosti pri određivanju kazne Vijeće nije našlo.

Odlukom Vijeća, a na prijedlog Ivankovića i suglasnot Tužilaštva, optuženi je pušten na slobodu ali mu je izrečeno niz mjera zabrane i obaveza.

Ivankoviću je zabranjeno napuštanje boravišta i mijenjanja adrese prebivališta bez odobrenja Suda BiH, obaveza svakodnenog javljanja u SJB Prijedor, zabrana kontaktiranja sa mogućim saučesnicima i saoptuženim u zločinu, kao i svjedocima i žrtvama.

Također mu se zabranjuje da kontaktira sa bilo kim osim svojim branjenikom, te da prisustvuje javnim i privatnim okupljanjima. Ivankoviću su, odlukom Suda, privremeno oduzeti pasošu i druge putne isprave, te mu je zabranjeno korištenje drugih dokumenata za prelaz državnih granica.

Ivanković se nalazi u pritvoru 14. januara 2009. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.