Silajdžić odgovara na optužbe iz RS-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, odbacuje izjave dužnosnika RS entiteta koje su uslijedile nakon pokretanja spora pred Ustavnim sudom BiH povodom vanjsko-političkih aktivnosti tog entiteta.

“Što se tiče prijetnji da će te aktivnosti nastaviti, to nije stvar njihove volje, već će se ponašati onako kako im to Ustavni sud naredi. S obzirom na vrstu i obim dokaza koji su predočeni, za očekivati je da će Ustavni sud BiH narediti obustavu tih aktivnosti.

 

Predočeni dokumenti Ministarstva pravde SAD-a nedvojbeno dokazuju da od početka 2007. godine do danas RS entitet poduzima vanjskopolitičke aktivnosti u SAD-u prema Vladi i institucijama, zvaničnicima i dužnosnicima te zemlje, neposredno ili posredno preko svog ovlaštenog agenta, lobističke firme Quinn Gillespie & Associates (QGA), čime direktno zadire u isključive nadležnosti BiH.

Više od stotinu stranica tih dokumenata dokazuje da je QGA u ovom periodu komunicirao i održavao sastanke u ime RS sa članovima Kongresa SAD-a, zvaničnicima u kabinetima preko 50 Kongresmena i Senatora, uključujući sa Šefovima Kabineta, Savjetnicima za zakonodavne aktivnosti, Savjetnicima i Višim savjetnicima za Vanjsku politiku, Višim savjetnicima za Odbranu i vanjsku politiku, sa Šefovima Kabineta na Podkomitetu za Evropu (unutar Komiteta za Vanjsku politiku) Kongresa SAD-a, sa Direktorom za jugoistočnu Evropu u Nacionalnom Vijeću za sigurnost, te sa nemalim brojem zvaničnika State Departmenta koji direktno rade na pitanjima BiH i Balkana.

Te aktivnosti su se ticale idućih tema: “Politička aktuealizacija, Oktobarski opštinski izbori, Reforma Ustava, Diplomatski odnosi BiH i SAD, političko informisanje od strane State Departmenta, Zbrinjavanje odnosa, Reforme u BiH, Bilateralni odnosi, Izjava Vlade RS povodom Zaključaka PIC-a, Aktueliziranje Republike Srpske,“ i drugih. U svemu nema ni traga kulturnim ili sportskim temama, što je do sada bilo opravdanje dužnosnika tog entiteta za QGA aktivnosti. Ovo su pitanja isključivo vanjskopolitičke prirode, te su ove aktivnosti nesumnjivo protuustavne.

Ove aktivnosti dokazuju da RS entitet kakav danas znamo nije nastao provedbom Daytona, već upravo organizovanim, kontinuiranim i ciljanim opstrukcijama provedbe tog sporazuma, uključujući provedbu Aneksa 7. Aprilski paket je trebao biti legitimizacija svih takvih kršenja Daytona, te je zbog toga odbačen. Dayton se ne može primjenjivati parcijalno, te je zbog toga Bosni i Hercegovini potreban novi Ustav koji će eliminisati mogućnosti za ovakve opstrukcije, što je i najnovija preporuka Vijeća Evrope,” ističe se u saopštenju iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.