Bošnjaci napustili sjednicu nakon osporenog veta na novi grb RS-a

Bošnjački delegati napustili su danas sjednicu Vijeća naroda RS-a nakon što su im članovi ustavnopravne komisije tog vijeća osporili zakonitost da pokrenu pitanje zaštite nacionalnih interesa na Zakon o himni i grbu RS-a.

Na sjednici Vijeća naroda RS-a trebalo je da se razmatra ta odluka bošnjačkog i hrvatskog kluba za pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o grbu i himni RS-a, ali je ona prekinuta neposredno po usvajanju dnevnog reda.

 

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević je pojasnio u izjavi novinarima da je tokom rasprave o usvajanju ove tačke dnevnog reda predstavnik ustavnopravne komisije Vijeća naroda RS-a izašao s obrazloženjem da je komisija većinom glasova odlučila da su prekršene ustavne odredbe koje definiraju rad Vijeća naroda.

On je rekao da su članovi komisije ustvari osporili pravo Kluba bošnjačkih delegata da pokrenu pitanje zaštite vitalnih nacionalnih interesa na Zakon o himni i grbu RS-a jer su tvrdili da pri donošenju te odluke, na sjednici početkom augusta u Banjoj Luci, nisu imali kvorum za odlučivanje.

Podsjećamo, sporan je bio broj članova Kluba Bošnjaka koji su prisustvovali sjednici.

Za srpske delegate Vijeća naroda RS-a bilo je neprihvatljivo da od osam članova Kluba Bošnjaka samo je pet bilo na sjednici, a tri su glasala telefonski što se, tvrde i u ustavnopravnoj komisiji, smatra nelegitimnim.

Iz tih razloga dio delegata iz reda srpskog naroda zahtijevao je da se raspravlja samo o vetu Kluba iz reda hrvatskog naroda, a koji se odnosi samo na osporavanje grba RS-a.

„Nakon što su bošnjački predstavnici bili nadglasani oni su, smatrajući da su povrijeđena njihova ljudska prava, napustili sjednicu Vijeća naroda RS-a“, rekao je Osmančević.

Pojasnio je i da je ovo prvi put da se Vijeće naroda našlo u situaciji da sjednici ne prisustvuje niko od predstavnika jednog od konstitutivnih naroda, zbog čega je i prekinuta.

Također, naglasio je da Poslovnikom o radu Vijeća naroda ovakva situacija nije predviđena pa je stoga predsjedništvo Vijeća primorano tražiti tumačenje pravnih stručnjaka da bi se prevazišla novonastala situacija.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.