Čađo protestvuje zbog akcije SIPA-e

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo ocijenio je da jutrošnja akcija SIPA-e upućuje na nepovjerenje u profesionalnost i odgovornost policije RS-a od  onih koji su provodili aktivnosti hapšena zbog prijave o rasprostranjenoj zloupotrebi elektronskog sistema za izradu ličnih karata i pasoša Agencije za identifikacione dokumente i razmjenu podataka.

Čađo je kazao da je taj način na koji je SIPA provela akciju potpuno neopravdan i neosnovan.

 

On je, nakon oproštajne posjete šefa Policijske misije EU u BiH Vincenza Coppole, rekao u izjavi novinarima da  je akcija SIPA-e povod da se razmotri čitav niz pitanja, koja se tom prilikom otvaraju i nameću, jer se ”stiče utisak da su neke stvari, ne samo u ovom slučaju nego i ranije u prošlosti, rađene sa očigledno postojećom tendencioznom namjerom prema radu MUP-a RS-a”.

“Niko ko je učinio kriminal neće biti štićen od policije RS-a, ali isto tako kao što mi insisitiramo na profesionalnom odnosu u obavljanju posla, imamo pravo i očekujemo od ostalih institucija da u obavljanju svoga posla budu  profesionalni i odgovorni“, rekao je Čađo.

Direktor policije RS-a Uroš Pena rekao je da je jutrošnja akcija SIPA-e „način na koji to ne treba raditi“.

Ističući da ne želi da umanji ničiju odgovornost, Pena je rekao da nema potrebe izigravati silu onako kako su jutros uradili pripadnici SIPA-e.

“Policija RS-a je spremna da se uhvati ukoštac sa svim problemima, a pojavni oblik falsifikovanja dokumenata nemoguć je u tolikoj količini”, rekao je Pena.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.