EU neće dozvoliti podjelu Kosova

SAD, UN, Evropska unija i NATO nikada neće dozvoliti podjelu Kosova, izjavio je američki državni podsekretar Nikolas Barns.

On je, gostujući u nevladinoj organizaciji (NVO) Vijeće za međunarodne odnose, rekao da je isključena mogućnost bilo kakvog oružanog sukoba u vezi s kosovskom nezavisnošću, prenosi “Glas Amerike”. “Srbija je izgubila Kosovo još 1999. godine i nikada ga neće vratiti”, kazao je Barns i dodao da je isključena mogućnost podjele kosovske teritorije.

 

“Mi nećemo prihvatiti podjelu Kosova. UN, EU i NATO također to neće prihvatiti. Kosovo će biti slobodno i nezavisno u okvirima postojećih granica. Srpska manjina ili Srbi u Beogradu se varaju ako misle da mogu podijeliti Kosovo. To se neće dogoditi”, rekao je američki zvaničnik. 

Barns je naglasio da je u posljednjih osam dana, nakon proglašenja nezavisnosti, bilo primjetno različcito ponašanje albanskih i srpskih vlasti.

Kosovski lideri, kako je rekao američki zvaničnik, “ostali su suzdržani na srpske provokacije, odlučni da zaštite prava srpske manjine”.

“U Beogradu je napadnuta Američka ambasada, poslije užasne retorike, koja, nažalost, podsjeća na prošla vremena”, naveo je Barns.

“Morao sam pozvati srpskog premijera Vojislava Koštunicu i kazati mu da uključi (TV mrežu) CNN kako bi vidio šta se događa s našom ambasadom i da pošalje policijske snage. I to su na kraju uradili”, kazao je Barns.  Američki diplomata je ponovio da SAD žele biti prijatelj Srbije i da joj pomognu da postane članica EU i NATO-a.

“Razumijemo emocije Srbije, ali se ne slažemo sa stavom Vlade Srbije. Nadam se da će nakon određenog perioda, kad se smire strasti, Beograd vidjeti sebe kao budućeg partnera EU i NATO-a. Samo trebamo proći kroz ovaj period, nadam se, na miran način”, kazao je Barns.  On je dodao da ne vjeruje da bi na Balkanu mogao izbiti novi oružani konflikt.

“Biće mir. Mislim da su svi u UN saglasni da se može napredovati samo ako ima mira i stabilnosti. Također, Srbija mora sarađivati s kosovskim vlastima, i obrnuto. Prava kosovskih Srba i njihovo kulturno naslijeđe moraju biti zaštićeni. Mislim da niko ozbiljan ne smatra da je oružani sukob opcija”, rekao je Barns. 

Komentirajući stav Rusije u vezi s kosovskom nezavisnošću, državni podsekretar je kazao da su američke i evropske snage na Kosovu već devet godina, dok su ruske otišle prije četiri godine.  Barns je dodao da Vašington i Moskva sarađuju u mnogim oblastima, ali da se neslaganja u vezi s određenim pitanjima moraju javno saopćiti kako bi se ojačali odnosi između dviju zemalja.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.