PIC osudio dijelove rezolucije NSRS

Sastankom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH sa članovima Predsjedništva i Vijeća ministara naše zemlje u srijedu ujutro je u Bruxellesu počeo drugi dan analize stanja u zemlji i sagledavanja euroatlantske perspektive naše zemlje.

Izraženo je zajedničko zadovoljstvo zbog nepodijeljenog opredjeljenja “svih stana u provedbi mira u BiH”, da se Dejtonski mirovni sporazum mora provoditi te da put integracija u Evropsku uniju i NATO nema alternativu.

 

Razlike oko dinamike, metodologije, neophodnih uslova i uloge međunarodne zajednice u tome ostale su uglavnom iste kao i prije briselskih sastanaka.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je ponovio raniju ocjenu o dugodišjem neskladu između očekvanja građana i praktičnog djelovanja njihovih političkih izabranika u vezi s glavim reformskim obavezama kao što je rekonstrukcija policijskih stuktura ili ustavne promjene. “Apsolutna odgovonost je na strani lidera”, zaključio je Lajčak.

Predsjedavajući Predsjednišva BiH Željko Komšić se založio za što skorije svaranje uslova radi ozbiljnijeg iskoraka ka Evropskoj uniji preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali je izrazio i rezervu da su navažniji prioriteti na tome putu najbolje “složeni”.

Za njega bi najvažnije pitanje i glavni prioritet svih faktora u zemlji pa i OHR-a trebalo u sadašnjim okolnostima da budu sigurnost zemlje i lična sigurnost svih gađana u njoj.

Mandat Ureda visokog predstavnika (OHR) po Komšiću nije sporan, ni postupna reorganizacija sadašnjeg ureda u cilju postepenog približavanja BiH Evropskoj uniji, tim prije, rekao je Komšić, što OHR u posljednje vijeme ne djeluje uvijek efikasno onako kako je to potrebno.

Umjesto redukcije mandata OHR-a, Haris Silajdžić se založio za dodatno poširenje njegovog mandata te za potpunu primjenu Bonskih ovlasti iz decembra 1997. godine kad god je to neophodno.

Član Predsjedništva Nebojša Radmanović smatra da je transfomacija OHR-a u ued EU-a priodan proces, a samim tim i ovlasti međunarodne zajednice u BiH će biti “primjerene uslovima u kojima će se BiH u budućnosti nalaziti”.

Upravni odbor PIC-a je osudio dijelove nedavne rezolucije Narodne skupštine RS-a koji se odnose na mogući referendum o nezavisnosti tog entiteta.

Nebojša Radmanović je na to reagovao tvrdnjama kako nije riječ o isključivosti parlamentarnih zastupnika, već o uslovnim potezima ukoliko budućost tog entiteta bude ugrožena.

Oko podneva Upravni odbor PIC-a je nastavio zasjedanje s liderima vodećih političkih partija u BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.