Miroslav Lajčak za Oslobođenje

Od svog dolaska u Bosnu i Hercegovinu govorio sam – i danas samo to mogu da ponovim – reforma policije je isključivo tehničko pitanje. Onaj tehnički fakt koji nam otvara prolaz u proces koji je od strateškog, rekao bih sudbonosnog značaja za BiH – evropski put.

Ovim riječima je Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, počeo razgovor za Oslobođenje, pet dana nakon što je u Širokom Brijegu reforma policije doživjela novi neuspjeh.

Uslijedila je potom salva kritika od Ureda visokog predstavnika (OHR) na poziciju lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Sulejmana Tihića, koji je u Širokom Brijegu odbio cementirati postojeće stanje u oblasti policije, no ni čelnik najjače stranke s bošnjačkim prefiksom nije ostao nijem na iste. Lajčak na sve to odgovara ovako:

– Želim samo da podsjetim da je tri godine istorija reforme policije bila takva da je međunarodna zajednica dolazila s prijedlozima i oni su bili odbijeni ovdje od jedne ili druge strane. Sad, od oktobra smo izašli s jednom varijantom te reforme koja je podijelila taj proces u nekoliko koraka – prvo riješiti državni nivo, pa onda lokalni. Ja sam podržao taj proces jer je, kako je skladu s mojom filozofijom, imao podršku svih šest političkih lidera vladajuće koalicije. I kao takav je bio izraz autonomne političke volje ove zemlje i samo kao takav je mogao biti prihvaćen u Briselu. Znači, to smo definisali u Mostaru, pa i precizirali u akcijskom planu, koji se tumači na samo jedan način. Plus, sve je to prošlo i na Vijeću ministara. Znači, apsolutno je jasno da je u subotu došlo do preokreta u poziciji SDA.

• Znači li to da je za Vas danas SDA jedini krivac za zastoj u ovoj reformi?

– Ako ne bismo prihvatili filozofiju da su oni promijenili stav, onda bismo morali prihvatiti filozofiju da oni od oktobra nisu znali u čemu učestvuju. A mislim da bi to bilo veliko potcjenjivanje SDA, posebno još kad bi rekli da je Sulejman Tihić potpisivao nešto za što nije znao što je. Po meni, potpuno je jasna stvar da je od oktobra do danas stav Tihića promijenjen. Ne želim spekulirati o mogućim razlozima zašto je to tako, ali jasno mi je da, kakav god razlog bio, mora biti unutrašnje pitanje ove zemlje i…

• Samo tren, ne vjerujem da želite reći da interesi ove zemlje nisu važni…

– Daleko od toga. Međutim, ono što treba svi da shvatimo jeste da je pitanje evropskih integracija pitanje koje je van svega toga. Nije to tek neko pitanje. Ono je strateško i niko nema pravo da ucjenjuje ili da koristi evropsku budućnost naroda ove zemlje zbog nekih svojih kalkulacija. Još jedan aspekt – kakvu to poruku šaljemo Briselu? Kratko rečeno, to izgleda ovako: Učestvujem u nekom procesu četiri mjeseca i onda kažem: stanite, to nije to, ja sam to shvatio na drugi način, hajdemo se vratiti nazad… Postavlja se pitanje – kako će EU u budućnosti doživljavati potpise bh. lidera? Ili ne znaš šta potpisuješ – onda si nekompetentan; ili znaš – ali si u toku procesa promijenio svoj stav i okrivio za to EU, uz opasku da su oni prihvatili ili nametnuli filozofiju s kojom se ti ne slažeš. To je aspekt koji SDA nije dobro procijenila. To da se oni bore, po njihovom mišljenju, za ozbiljnu i duboku reformu policije, to je njihovo pravo. Međutim, to što je prihvaćeno od svih u Mostaru je politička realnost.

• Znači, od Mostara pa naovamo nijedno slovo nije promijenjeno?

– Pa naravno! Ništa nije promijenjeno, i evo, pogledajte akcijski plan koji govori: odgovarajuća pitanja odnosa između ovih (novooformljena tijela, op. a.) i lokalnih tijela regulisaće se kroz jedinstvenu policijsku strukturu BiH, na bazi tri principa evropske komisije, a koja će biti zasnovana na odredbama Ustava koji će uslijediti kroz proces ustavne reforme. I tu nema drugog tumačenja, ni novih ‘momenata’. Vidite, ja sam prošle nedjelje u Briselu razgovarao o terminu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH i Evropske unije. Niko nije ni pomislio da bi ovdje neko sam sebi mogao nanijeti štetu, kad je sve dogovoreno i sve potpisano. Tihić sad odjednom, od Širokog Brijega, govori kako ovo nije reforma policije, već da će stanje ostati isto i da će „i dalje svako štititi svoje kriminalce“. Ja sam mu i tad rekao, a opet ću ponoviti: Kako može ova zemlja da se izbori sa organiziranim kriminalom i korupcijom van evropskih tokova? Nikad neće imati dovoljno novca, nikad neće imati dovoljno međunarodne podrške. Zapravo, odbijanjem evropskih perspektiva mijenjate ovu zemlju u raj za kriminalce. Da li to znači da neko odbija nešto za što se navodno zalažete?

• Cijenite da su stavovi SDA navodni?

– Ne. Vjerujem da se SDA iskreno zalaže za ono što govori, ali niko se neće izboriti s kriminalom i korupcijom vlastitim silama, bez međunarodne podrške. Ne želim da optužujem SDA jer znam da su iskrena i ozbiljna stranka, ali ovo mi se čini kao jedna jako loša kalkulacija. Želio bih da se SDA vrati na oktobarsku poziciju. Vidite, sve zemlje koje su uspješno prošle evropski put, integracija pitanja su izglasale velikom većinom u Parlamentu. I opozicija i koalicija. Svi su pokazali da im je stalo do evropske budućnosti. Zato nisam pristalica da ti zakoni prođu u Parlamentu BiH s marginalnom većinom, sa jedan ili dva glasa. Ali, vjerujte, niti ja niti moj ured neće ništa uraditi da bi nekog ubijedili u nešto. Ovo je pitanje vaše zemlje i vaših političara. Oni moraju donijeti tu odluku. I iskreno se nadam da nije još sve izgubljeno. Brisel čeka do 15. februara, ali ne zaboravite da je to termin koji je BiH sama sebi postavila. I poruka će stoga biti veoma značajna – da li političari BiH mogu ispoštovati rokove koje su sami sebi izdefinisali.

Ja sam ovdje od jula

• Možete li bar priznati da većina pozicija u oblasti policije, na način na koji je to sad riješeno, ostaje ista… Čemu onda višegodišnja šarada razgovora i/ili pregovora?

– Da. I to je izvrsno pitanje, ali nije za mene, jer ja sam ovdje od jula. I samo sam to pitanje naslijedio, te ga pokušavam riješiti za dobro ove zemlje. Reći ću tek toliko da cijenim kako je projekt u početku bio veoma ambiciozan, ali da je bio realan, ostvario bi se već tada kada je kreiran.

• Još samo jedno: sve su glasnija i međunarodna upozorenja o refleksiji kosovskog pitanja na Bosnu i Hercegovinu. Koja je Vaša poruka bh. javnosti?

– Veza između Kosova i BiH je za mene još jedan apsolutno očigledan razlog da BiH treba što brže naći svoje mjesto u evropskim strukturama. I zato jeste neodgovorno prema državi što usporava svoj put ka Uniji, koja je jedina jasna garancija stabilnosti odnosa u regiji. Drugo što treba reći je to da regija može uticati na dešavanja u BiH samo u toj mjeri u kojoj to domaći političari žele ili dopuste…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.