SAD zabrinute zbog zaključaka GO SNSD

Glavni zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) sinoć je okončao posjetu Vašingtonu.

Tokom kraćeg boravka u Sjedinjenim Američkim Državama on se susreo s američkim zvaničnicima kako bi razgoravao o situaciji u Bosni i Hercegovini i daljim aktivnostima međunarodne zajednice u našoj zemlji.


– S predstavnicima vlasti SAD razgovarao sam o predstojećem sastanku Vijeća za implemetaciju mira (PIC). U ime visokog predstavnika predstavio sam analizu stanja u BiH i drago mi je da SAD dijele naše mišljenje i zabrinutost zbog stanja u zemlji. To se posebno odnosi na zaključke Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata u kojima se govori o otcjepljenju i stvaranju obavještajne službe RS – kaže Gregorijan u razgovoru za “Dnevni avaz”.

On kaže da je bilo i riječi o dodatnim mjerama protiv Radovana Karadžića kako bi se on priveo licu pravde i suzbila mreža njegovih pomagača.

Gregorijan ističe da su SAD i OHR iznimno zainteresirani da BiH na predstojećem samitu NATO-a dobije maksimum koji je moguć u ovom momentu.

– Mora se što prije riješiti pitanje imovine odbrambenih strukutra BiH te ukloniti prepreke u procesu reforme odbrane – kazao je.

Naš sagovornik kaže kako je istaknuto da se mora osigurati ispunjenje preduslova da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) potpiše što prije.

– Imao sam jako dobru posjetu SAD i veoma sam zadovoljan onim što sam čuo.
SAD dijele moje mišljenje da još ima dosta stvari koje treba uraditi prije nego OHR zatvori svoja vrata. Radi se tu o cijelom nizu pitanja, poput imovine odbrambenih strukutra, provedbe Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma i drugih dijelova tog dokumenta, saradnja sa Tribunalom u Hagu, reforma pravosuđa… Mislim da su naši stavovi o tome jako podudarni – kaže on.

Glavni zamjenik visokog predstavnika istakao je da su SAD izrazile ozbiljnu zabrinutost zaključcima GO SNSD.

– Rečeno mi je da su zvaničnici SAD to jasno rekli premijeru Nikoli Špiriću. Oni su jako zabrinuti brojnim zaključcima koje je GO te stranke donio, posebno onim koji se tiču prava entiteta na samoopredjeljenje te nizom drugih. I OHR ima isti stav – kaže on.

Naglasio je da su SAD zabrinute retorikom u BiH koja opet govori kako o otcjepljenju, tako i ukidanju RS.

– Rečeno mi je da Vašington ostaje čvrst u odluci da u potpunosti podrži reformske aktivnosti u BiH i pomogne OHR i bh. vlasti kako bi se one što prije provele i dale rezultate – zaključio je Gregorijan.

– SAD će mi pomoći u ostvarenju kontakata s ljudima koji su u stanju da preduzmu dodatne mjere u suzbijanju mreže podrške pomagača Radovana Karadžića, te neke nove finansijske aktivnosti protiv njega i njemu bliskih osoba. Ne mogu ići u detalje o tome, jer je materija isuviše osjetljiva, ali sam jako zadovoljan onim što sam dobio od vlasti u Vašingtonu kada je riječ o saradnji s Tribunalom – kazao je Gregorijan.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.