Svađe blokiraju evropski put BiH

Prema predviđanjima diplomata i političkih analitičara, Bosna i Hercegovina neće u skorije vrijeme moći potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer predstavnici vladajućih političkih stranaka nastavljaju sabotirati evropski put države i reforme potrebne za napredak, piše Reuters.

Iako su predstavnici vladajućih političkih stranaka ovog mjeseca trebali održati svoje prošlogodišnje obećanje i reformisati podijeljenu policiju, uvjet koji je Evropska unija postavila za pridruživanje zajednici, ništa se nije desilo osim neslaganja koji dokazuju da još uvijek postoje brojni problemi.

 

“Sada je izvjesno da BiH neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do kraja slovenskog mandata predsjedavanjem Evropskom unijom, a to je junu ove godine. Ukoliko domaći politički lideri nastave sa ovakvim ponašanjem, međunarodna zajednica morat će poduzeti određene mjere“, kazao je vosoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Lajčak je nakon sastanka u Širokom Brijegu optužio političke lidere da svoje stranačke i lične interese postavljaju iznad interesa svojih građana.

Politički analitičari smatraju da su posljednje dešavanja samo pokazatelj koliko su bh. politički lideri nevoljni za postizanje kompromisa. Čak su i predstavnici Evropskog parlamenta jasno pokazali svoje razočarenje dešavanjima u BiH i stalnom zastoju i nazatku na putu ka Evropskoj uniji, piše Reuters.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.