Novak čukić osumnjičen za zločin na tuzlanskoj Kapiji


Pripadnici SIPA-e uhapsili su jutros u Banjoj Luci penzionisanog generalmajora Novaka čukića zbog postojanja osnovane sumnje da je 1995. na području Tuzle počinio krivično djelo ratnog zločina

čukić je 3. juna 2005. smijenjen s mjesta načelnika nekadašnjeg Generalštaba Vojske Republike Srpske zbog incidenata koji su se dogodili 16. aprila, prilikom polaganja zakletve tada novih vojnika VRS-a u kasarnama Manjača i Bileća, kada su se umjesto u državu BiH zaklinjali u RS.

 

SIPA je potvrdila da su postupajući po naredbi Tužilaštva BiH policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina uz asistenciju Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas u ranim jutarnjim satima lišili slobode N.č.

Predmet ratnog zločina koji se desio na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. Tužilaštvo BiH preuzelo je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Major Novak čukić je osumnjičen da je 1995. učestvovao u događaju na Tuzlanskoj kapiji, kada je od granate ispaljene s položaja Vojske RS-a ubijeno 71, a više od 120 osoba ranjeno.

Zbog sumnje da su odgovorni za zločin na Kapiji istraga se, prema nekim pisanjima medija, vodila protiv devet oficira bivše Vojske Republike Srpske.

Prema ranijim neslužbenim informacijama u pitanju su: pukovnik Momčilo Arsić, majori Novak čukić, Boro Maksić, Miroslav Ostojić, Nedeljko Pejčić i Golub Panić te niži oficiri čorđe Petković, Duško Popović i Mladen Mihajlović.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.