Å ešelj se smiješio na otvaranju suđenja

Suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti srbijanskom ultarnacionalisti Vojislavu Šešelju, optuženom da je 1990-ih godina zapalio Balkan svojim govorima punim mržnje, počelo je u danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu. Tužilaštvo je na samom početku svoje uvodne riječi Šešelja okarakterisalo kao “čovjeka koji je svijetu dao sintagmu etničko čišćenje“.

Pedesettrogodišnji Šešelj izgledao je opušteno i samopouzdano, sve vrijeme izlaganja Tužilaštva pravio si je bilješke pa se s vremena na vrijeme čak i nekoliko puta nasmiješio, izvještava AFP. Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke optužen je za zločine protiv čovječanstva i kršenje ratnih običaja, uključujući progone, deportaciju, ubistva i torturu.

“On je upravljao i naređivao nasiljem nad nesrpskim stanovništvom, osnovao je svoju vlastitu armiju dobrovoljaca i zatrovao ih svojim ubitačnim i nasilnim idejama. Onda ih je poslao na prve ratne linije na kojima su počinili užasavajuće zločine“, ovim riječima je tužiteljica Christine Dahl otvorila suđenje.

Ovo je jedino suđenje na kojem se ispituje uloga Srbije u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, osim nezavršenog suđenja predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

“Kada je shvatio da nije ispunio svoj cilj Velike Srbije, Šešelj je započeo sa stvaranjem nešto manje Srbije i tada je krenulo etničko čišćenje“, dodala je Dahl.

U kratkom saslušanju prije zvaničnog početka suđenja koje se desilo u utorak, Šešelj je naglasio da mu se sudi zbog ratnih zločina koje je navodno počinio, zbog njegovog govora mržnje i zbog propovijedanja njegove nacionalističke ideologije na koju je, kako naglašava, izuzetno ponosan.

Šešelj, koji je izjavio da se ne osjeća krivim, brani se sam i odbija priznati Haški sud, osuđujući “zavjeru” Zapada protiv Srba, a sudu kojeg ne priznaje obratit će se u četvrtak.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.