Bh. lideri moraju odlučiti žele li u Evropu ili ne

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak pozvao je u srijedu bh. lidere da odluče da li zaista žele ulazak u Evropsku uniju ili ne. “Politički lideri u BiH moraju izvesti zemlju iz krize i odlučiti kojim pravcem će krenuti, žele li oni da njihova zemlje krene prema Evropi ili će i dalje kočiti reforme da ih njihovi susjedi pretiču”, navodi se u saopćenju objavljenom nakon susreta u Bruxellesu između Lajčaka i evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna.

“Oni moraju odlučiti je li evropska integracija njihov stvarni prioritet”, dodao je on. Komesar Rehn izgovorio je skoro iste riječi prije petnaest dana, nakon neuspjelog dogovora o reformi policije koju traži EU radi potpisivanja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Sarajevom.

Ovoj reformi se još uvijek protive Srbi, koji zahtijevaju ostanak entitetske policije, za razliku od Bošnjaka i Hrvata koji traže ukidanje entitetske policije i uspostavljanje nove strukture na nivou centralne vlasti.

Sukobi između lidera Republike Srpske i lidera Federacije BiH primorali su Lajčaka, koji raspolaže značajnim izvršnim ovlaštenjima, da poduzme mjere u cilju poboljšanja efikasnosti bosanskih institucija.

Olli Rehn je u srijedu podržao “napore visokog predstavnika u izgradnji demokratske države, funkcionalne i pouzdane, koja će omogućitri poboljšanje života njenih građana i boljeg odgovora zahtjevima EU-a”, prenio je AFP.

U svom godišnjem izvještaju o napretku postignutom u BiH, Evropska komisija je u utorak osudila “nacionalistički retoriku” bosanskih političkih lidera, koji su “zakočili” reforme u 2007.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.