Otvoren 19. međunarodni sajam knjiga i učila i 9. bijenale knjige

U sarajevskom Centru Skenderija večeras je i zvanično, prigodnom svečanošću, otvoren 19. međunarodni sajam knjiga i učila i 9. bijenale knjige, koji će trajati do 23. aprila.

Na do sada najvećoj površini od oko 5.500 metara kvadratnih prostora, stara i nova izdanja sarajevskim će ljubiteljima knjige ponuditi 180 izlagača i suizlagača, na čak 130 štandova. U sedmodnevnoj sajamskoj ponudi učestvovat će izdavači sa prostora cijele BiH, ali i Švedske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Velike Britanije, Njemačke, Irana, Francuske i SAD-a. Centralno mjesto Sajma, kao i do sada, bit će Bosanska kuća, kao mjesto većine promocija izdavačkih kuća i autora, ali ona će ujedno biti i mjesto susreta izdavača, pisaca i publike te “pozornica” za čitanje proze i poezije.

Sastavni dio sajamskog programa bit će i Treći međunarodni kongres bibliotekara slavista.

Veliki broj okupljenih posjetilaca pozdravio je generalni direktor Centra Skenderija Suad Džindo, ocijenivši kako je Sajam postao značajno i nezaobilazno društveno dešavanje u Sarajevu, ali i cijeloj BiH. On je, tokom dvije decenije postojanja, i pokazatelj da smo ovakvim događajima prepoznatljivi u regionu.

Suorganizator i direktor TKD “Šahimpašić” Tajib Šahinpašić još jednom je naglasio svu težinu uvjeta u kojim djeluju bh. izdavači i knjižari, ali će narednih šest sajamskih dana “svi uživati u iluziji ljepote i pozitivne energije”.

Na značaj obilježavanja 23. aprila, Međunarodnog dana knjige i autorskih prava, kojem će se priključiti i akteri Sajma, podsjetio je predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić. Ocijenio je kako je ova manifestacija, tokom dvije decenije dugog puta, iznjedrila i najznačajniji naučni skup u regiji – Međunarodni kongres bibliotekara slavista.

Također, na Sajmu će prvi put biti predstavljena i jedna od sedam kulturnih institucija od značaja za državu – Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koji je, kako je ocijenio Spahić, čuvar cjelokupne memorije oblasti književnosti i pozorišta cijelog bh. društva.

Ovogodišnji Sajam zvanično je otvorila književnica Hanifa Kapidžić-Osmanagić, poručivši kako knjiga treba sačuvati važnost i ulogu u društvu kakvu je imala do sada. Prokomentirala je i njenu ulogu u vremenu totalne svjetske tranzicije svih vrsta te dobu digitalizacije, kao i opstanak konzumenta knjige. Ipak, ona smatra kako će ljudsko biće uvijek imati potrebu da stvara te da će knjiga ostati nezamjenjiva u svijetu budućnosti.

Već sutra Sajam poklonicima knjige donosi niz zanimljivih promocija.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.