Više od dvadeset bh književnika iz dijaspore na Sajmu knjiga

Više od dvadeset relevantnih imena iz svijeta književnosti koji stvaraju u okviru korpusa bh. dijaposre predstavit će se na vlastitom štandu u okviru 19. međunarodnog sajma knjiga i učila, koji će biti otvoren sutra u Sarajevu.

Pokrovitelj predstavljanja pisaca iz bh. dijaspore na Sajmu knjiga već treću godinu je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas je na konferenciji za medije u Sarajevu bh. dijasporu ocijenio istinskim ambasadorima Bosne i Hercegovine u svijetu, o čijem se stvaralaštvu u našoj zemlji nedovoljno zna.

Ovo ministarstvo je pokrovitelj i književne večeri dijspore BiH, koja će biti upriličena 20. aprila u hotelu Holiday Inn u 19.30 sati.

Predstavnik pisaca iz dijaspore Šimo Ešić u učešću pisaca iz dijaspore na Sajmu knjiga vidi priliku da se predstave kulturne vrijednosti koje nastaju van granica BiH.

U mnoštvu istaknutih književnih imena koji će predstaviti svoja djela izdvojio je Josipa Ostija, Ninu Žalicu, Žarka Milenića, Amira Bukvića, Branka Tošovića, Predraga Fincija te Muniba Karavdića.

Ešić naglašava kako svaki od njih svoju zemlju pokušava predstaviti na najdostojanstveniji način, a jedan od načina predstavljanja BiH u svjetskim književnim krugovima jeste i projekt stavljanja knjiga na bosanskom jeziku u isti rang s literaturom pohranjenom u bibliotekama širom svijeta. Do sada je već više od 200 biblioteka i slavističkih katedri u svoj fundus uvrstilo knjige bosanskih autora.

Na štandu dijaspore prezentacije knjiga održavat će se u tri termina.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.