Ko smo mi Bošnjaci?

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu danas je promovirana knjiga akademika Muhameda Filipovića “Ko smo mi Bošnjaci”, u kojoj autor tematizira etnogenezu Bošnjaka.

Autor u svom originalnom socio-historijskom eseju tematizira etnogenezu Bošnjaka i “ukazuje na razloge zbog kojih je to pitanje bilo i ostalo tako složeno i teško”.

 

Prema ocjeni promotora, profesora Nijaza Durakovića i Enesa Karića, i recenzenata ove knjige, Filipovićevo novo djelo je jedinstveno u bh. nauci i ukupnoj literaturi ovog podneblja, jer se bavi pitanjem kojeg su historičari “uglavnom mimoilazili u naučnim istraživanjima”.

Filipović je veoma precizno izložio osnove prvobitnog historijskog i kulturnog identiteta naroda koji se nazivao Bošnjani, historijske okolnosti njegovog raslojavanja i izrastanja iz njega modernih nacionalnih identiteta na zajedničkoj etničkoj i historijskoj, ali različitoj religijskoj i političkoj osnovi.

On ukazuje na prvobitno narodno jedinstvo u uslovima postojanja države Bosne i njene osobene kulturno-historijske, duhovne i političke strukture i načina postojanja.

U knizi će čitalac naći sve bitno u pogledu rasprave oko muslimana ili Bošnjaka, koje Filipović naziva Bošnjaci muslimanske vjere.

On time ostavlja prostor da je bošnjački identitet otvorena istorijska mogućnost za sve one građane BiH, koji Bosnu smatraju izvorom i osnovom svog historijskog identiteta, kaže se u recenziji.

(ONASA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.