Pod šatorima čekaju status distrikta


Pedeset muškaraca, bošnjačkih povratnika u Srebrenicu, jučer je došlo iz ovog podrinjskog grada u Sarajevo da postave šatorsko naselje.

Živjeće pod šatorima dok međunarodna zajednica i domaće vlasti Srebrenici ne daju status distrikta, tvrdi Čamil Duraković, predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice. Å atorsko naselje Srebreničani su jučer postavili iznad stadiona “Asim Ferhatović Hase” na Koševu. Ovu lokaciju, tvrdi načelnik općine Centar Dževad Bećirević, Srebreničani su odabrali kako ne bi narušili svakodnevicu Sarajlija.

 

“U šatorskom naselju, koje će biti pečat genocida, ostat ćemo sve dok Srebrenica ne dobije poseban status. Međunarodna zajednica mora shvatiti da je ovo internacionalni problem. Srebreničani su svakodnevno izloženi pritiscima, prijetnjama”, rekao je Duraković.

Abdurahman Malkić, načelnik općine Srebrenica, kaže kako odlazak Srebreničana u Sarajevo nije kolektivno iseljenje već svojevrstan protest međunarodnoj zajednici i domaćim zvaničnicima.

“Ovo je vrsta pritiska za sve nas koji treba da riješimo pitanje Srebrenice”, kazao je Malkić.

Smatra da su svi, pa i Inicijativni odbor za poseban status Srebrenice, nakon gotovo dvomjesečnih pregovora o izdvajanju Srebrenice iz ingerencija RS, postali svjesni da je otcjepljenje moguće uz opći konsenzus u BiH.

Hatidža Mehmedović, član Inicijativnog odbora za poseban status, smatra da je život Bošnjaka u Srebrenici nemoguć ako ova podrinjska općina ne postane distrikt. Tvrdi da je svaka veza Republike Srpske i Srebrenice neprihvatljiva za bošnjačke žrtve. Kaže da će Srebreničani na kolektivno iseljenje čekati 15 dana, kada bi visoki predstavnik trebalo da se sastane s entitetskim i državnim zvaničnicima.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, rekla je juče kako će u Sarajevo doći 500 povratnika iz Srebrenice ako njihov zahtjev uskoro ne bude ispunjen.

Habib Latifović, povratnik u Srebrenicu koji je jučer s ostalih pedesetak muškaraca došao u Sarajevo, kaže kako je u svom gradu ostavio sve što je stekao u posljednjih pet godina.

“Ostavio sam ženu i sve što sam stekao otkako sam se vratio u Srebrenicu. Teško mi je”, rekao je Latifović.

Zona sumraka za Bošnjake i Srbe

Ekonomskom i socijalnom slikom Srebrenice nisu nezadovoljni samo bošnjački povratnici, već i stanovnici srpske nacionalnosti.

Nekoliko mladića, koje smo juče ujutro, kada je pedesetak srebreničkih Bošnjaka krenulo ka Sarajevu, zatekli u srebreničkom kafiću, kažu da poslije 17 sati život u Srebrenici umire.

“Dođite uveče da vidite šta je zona sumraka”, rekli su nam ovi mladići.

 

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.