Pod šatorima čekaju status distrikta


Pedeset muškaraca, bošnjačkih povratnika u Srebrenicu, jučer je došlo iz ovog podrinjskog grada u Sarajevo da postave šatorsko naselje.

Živjeće pod šatorima dok međunarodna zajednica i domaće vlasti Srebrenici ne daju status distrikta, tvrdi Čamil Duraković, predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice. Å atorsko naselje Srebreničani su jučer postavili iznad stadiona “Asim Ferhatović Hase” na Koševu. Ovu lokaciju, tvrdi načelnik općine Centar Dževad Bećirević, Srebreničani su odabrali kako ne bi narušili svakodnevicu Sarajlija.

 

“U šatorskom naselju, koje će biti pečat genocida, ostat ćemo sve dok Srebrenica ne dobije poseban status. Međunarodna zajednica mora shvatiti da je ovo internacionalni problem. Srebreničani su svakodnevno izloženi pritiscima, prijetnjama”, rekao je Duraković.

Abdurahman Malkić, načelnik općine Srebrenica, kaže kako odlazak Srebreničana u Sarajevo nije kolektivno iseljenje već svojevrstan protest međunarodnoj zajednici i domaćim zvaničnicima.

“Ovo je vrsta pritiska za sve nas koji treba da riješimo pitanje Srebrenice”, kazao je Malkić.

Smatra da su svi, pa i Inicijativni odbor za poseban status Srebrenice, nakon gotovo dvomjesečnih pregovora o izdvajanju Srebrenice iz ingerencija RS, postali svjesni da je otcjepljenje moguće uz opći konsenzus u BiH.

Hatidža Mehmedović, član Inicijativnog odbora za poseban status, smatra da je život Bošnjaka u Srebrenici nemoguć ako ova podrinjska općina ne postane distrikt. Tvrdi da je svaka veza Republike Srpske i Srebrenice neprihvatljiva za bošnjačke žrtve. Kaže da će Srebreničani na kolektivno iseljenje čekati 15 dana, kada bi visoki predstavnik trebalo da se sastane s entitetskim i državnim zvaničnicima.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, rekla je juče kako će u Sarajevo doći 500 povratnika iz Srebrenice ako njihov zahtjev uskoro ne bude ispunjen.

Habib Latifović, povratnik u Srebrenicu koji je jučer s ostalih pedesetak muškaraca došao u Sarajevo, kaže kako je u svom gradu ostavio sve što je stekao u posljednjih pet godina.

“Ostavio sam ženu i sve što sam stekao otkako sam se vratio u Srebrenicu. Teško mi je”, rekao je Latifović.

Zona sumraka za Bošnjake i Srbe

Ekonomskom i socijalnom slikom Srebrenice nisu nezadovoljni samo bošnjački povratnici, već i stanovnici srpske nacionalnosti.

Nekoliko mladića, koje smo juče ujutro, kada je pedesetak srebreničkih Bošnjaka krenulo ka Sarajevu, zatekli u srebreničkom kafiću, kažu da poslije 17 sati život u Srebrenici umire.

“Dođite uveče da vidite šta je zona sumraka”, rekli su nam ovi mladići.

 

 

(Nezavisne)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.