Masakr na američkom sveučilištu

Najmanje 29 ljudi, među kojima brojni studenti, ubijeni su danas u pucnjavi na američkom fakultetu Virginia Tech, javlja ABC.

Na prostoru sveučilišta dogodile su se dvije pucnjave, od čega jedna u učionici sveučilišta. Prema prvim informacijama ubijeno je najmanje 29 ljudi, među kojima brojni studenti, ali i njihov napadač.

 

Pucnjava je djelomično zabilježena na video snimci koju je jedan od studenata napravio na svom mobitelu. Na snimci se vide mutne crne figure ispred jedne od sveučilišnih zgrada, ali se jasno čuje pucnjava.

Nisu još poznate potpune informacije o ovom incidentu, ali zna se da je obližnja policijska stanica rano ujutro, u 7:15 sati po lokalnom vremenu, primila dojavu o pucnjavi u prostoru sveučilišta, tačnije u jednom studentskom domu, u kojem obitava više od 900 studenata, javlja New York Times.

Tri se sata kasnije dogodila i druga pucnjava, ovaj put u učionici. Prema prvim informacijama, napadač je studente u učionici postrojio uza zid i zatim počeo pucati po njima.

“Pucnjava je trajala oko tri minute. Zvučalo je kao pištolj, ali bilo je ispaljeno jako puno metaka”, rekao je jedan student Virginia Techa za CNN.

Glasnogovornik lokalne bolnice priopćio je kako se najmanje 17 studenata nalazi na liječenju od prostrjelnih rana, a još četvero od drugih ozljeda. Broj mrtvih za sada se procjenjuje na 29, ali moguće je da će ta brojka i dalje rasti.

ABC News javlja kako je prošlog tjedna sveučilište primilo dvije prijetnje bombom. Još nije sigurno radi li se o terorističkom činu.

Dolaze i prve, zasada proturječne, informacije o osobi koja se smatra odgovornom za masakr. Prema jednima je riječ o “normalnom Amerikancu”, odnosno studentu “koji je imao neraščišćene račune s profesorom”. Drugi pak navode da je riječ o “muškarcu azijskog porijekla”.

Izjave svjedoka navode da je napadač bio dobro pripremljen za masakr, odnosno da je kod sebe imao ogromnu količinu metaka, te da je tokom pucnjave često mijenjao okvire.

Predsjednik George W. Bush je, prema izjavi glasnogovornice Bijele kuće Dane Perino, “šokiran” s razmjerima tragedije te je sveučilištu i državi Virginiji ponudio svu potrebnu pomoć.

 

 

 

 

(Index)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.