Schilling: Nastavite li ovako odustat ćemo od gašenja OHR-a


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling upozorio je u povodu početka predizborne kampanje za opće izbore u BiH, kako predizborno razdoblje ne smije biti izgovorom za neodgovorno ponašanje političara.

Na konferenciji za novinstvo, održanoj u Sarajevu, Schwarz-Schilling je podsjetio kako za proteklih 100 dana Parlament BiH nije donio niti jedan od važnih zakona koji već mjesecima čekaju usvajanje.

 

Među njima su zakoni o visokom obrazovanju, plaćama, obveznim odnosima, bankarskom nadzoru i farmaciji te još neki, a njihovo usvajanje spriječile su stranke koje čine vladajuće koalicije, svaka iz svog posebnog razloga.

“Neke su za to odgovorne više, a neke manje, no ipak su odgovorne”, kazao je Visoki predstavnik.

Schwarz-Schilling je zaključio kako nije ni malo slučajno što se sve to zbiva u razdoblju prije izbora te kako to dokazuje da političke stranke u BiH ponovo igraju na etničke karte zanemarujući pritom stvarne interese običnih ljudi.

Stoga je pozvao glasače da o ovakvom ponašanju izabranih političara povedu računa kada za mjesec dana izađu na birališta.

Nastavak takvog ponašanja, upozorio je Visoki predstavnik, imat će ozbiljne posljedice po BiH uključujući tu i mogućnost da međunarodna zajednica odustane od ranije najavljenog gašenja Ureda Visokog predstavnika (OHR).

“Naša zabrinutost (za stanje u BiH) danas nije ništa manja nego što je bila”, kazao je Schilling.

Prema ranijim najavama, ukidanje OHR-a trebalo bi uslijediti do kraja lipnja 2007. godine no Schwarz-Schilling je podsjetio kako će konačna odluka o tome biti donesena tijekom veljače naredne godine, kada se ponovo procijeni stanje u zemlji odnosno spremnost novoizabranih vlasti da provedu reforme na kojima inzistira Europska unija.

Prvi i najozbiljniji izazov  vlasti koja bude imenovana na temelju rezultata izbora od 1. listopada bit će reforma policije, o čemu ovisi i potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što se očekivalo do kraja ove godine.

Reformu je zakočila srpska strana odbijajući prihvatiti uspostavu policijskih regija koje bi prelazile entitetske granice.

Komentirajući učestalo inzistiranje političara iz Republike Srpske na mogućem referendumu o neovisnosti tog entiteta, Schwarz-Schilling je kazao kako je to “iluzija”, jer takvo što međunarodna zajednica nikada neće dopustiti.

Istaknuo je, međutim, kako BiH podjednako štete i priče o ukidanju entiteta, jer se time odvraća pozornost s pravih izazova provedbe Daytonskog sporazuma.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.