Danas počinje nastava


Većina osnovnih i srednjih škola u BiH danas će početi s nastavom u novoj školskoj 2006/2007. godini.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su potvrdili da će naredna školska godina za učenike osnovnih škola trajati do 8. juna, a za učenike završnih razreda srednjih škola do 11. maja 2007. godine.

Prvo polugodište u školama u RS trajaće do 29. decembra, dok će drugo, nakon zimskog raspusta, početi 22. januara. Iz federalnog Ministarstva obrazovanja su naveli da osnovne škole u Federaciji ukupno pohađa oko 260.000 učenika, dok u srednje škole ide njih oko 120.000.

Prema riječima Duške Golić, portparola Ministarstva prosvjete i kulture, u prvi razred reformisanog osnovnog obrazovanja u RS upisano je oko 11.500 učenika, koji će pohađati jednu od 205 osnovnih škola širom RS. Devetogodišnje obrazovanje ni ove školske godine neće biti uvedeno u Zapadnohercegovačkom i Srednjobosanskom kantonu (SBK), dok su ovu zakonsku obavezu u novoj školskoj godini ispunili Livanjski, Posavski i Hercegovačko-neretvanski kanton.

“Devetogodišnje obrazovanje počeće naredne školske godine, ukoliko naša vlada za ovo osigura stavku u proračunu. Uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja je složen posao. Zahtijeva prostor, kadrove, namještaj za malu djecu, promjenu legislative”, rekao je Zoran Matošević, pomoćnik ministra obrazovanja SBK.

Enes Hasanagić, pomoćnik ministra obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona, istakao je da je devetogodišnje obrazovanje u ovom kantonu uvedeno prije dvije godine u školama koje rade po bosanskom planu i programu, ali da je od ove godine obavezno i za škole koje rade po hrvatskom planu i programu.

“U Stocu i nekim drugim općinama odlučeno je da ne uvedu devetogodišnje obrazovanje. Ovo pravdaju nedostatkom novca. Ali odluka Vlade mora se ispoštovati. Oni koji to ne budu učinili snosiće sankcije, a direktori će biti razriješeni”, poručio je Hasanagić.

Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju obavezao je sve obrazovne vlasti da do juna 2004. godine stvore uslove za otpočinjanje devetogodišnje osnovne škole. Ovu obavezu odmah je ispoštovalo preostalih pet kantona.

Kada je riječ o srednjim školama, u Ministartvu prosvjete i kulture RS navode da je i ove godine najveći interes bio za gimnaziju, medicinsku i ekonomsku srednju školu, koje su mahom popunjene već u junskom roku.
Prve razrede 86 srednjih škola u RS ove godine pohađaće oko 15.039 učenika, od čega 12.077 u srednje stručne škole i tehničke škole i 2.962 učenika u gimnazije.

“Za ovu školsku godinu predviđen je nešto veći broj mjesta za upis u prve razrede srednje škole, od broja svršenih osnovaca, kako bi svi učenici koji su završili osnovno obrazovanje mogli biti upisani”, navela je Golićeva.
Å kolskom zvonu, koje će najaviti početak nastave, najviše će se obradovati prvačići, a za njih će danas u većini škola u RS biti upriličeni svečani prijemi.

Ljubomir Starčević, direktor OÅ  “Ivo Andrić ” u Banjoj Luci, istakao je da su u ovoj školi izvršene sve pripreme za početak nove školske godine i dolazak nove generacije prvačića.

Danas jedino neće početi nastava u Sarajevskom kantonu.
U Kantonu Sarajevo nastava je počela u petak, osim u Tursko-bosanskom koledžu, u kojem školska godina počinje 18. septembra, te u Osnovnoj školi “Gazaz”, koja s nastavom kreće danas.

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.