EU uvodi tihe sankcije BiH

EU uvodi tihe sankcije BiH

SARAJEVO – Evropska unija nametnut će tihe sankcije Bosni i Hercegovini zbog neusvajanja amandmana na Ustav BiH, potvrdilo je juče više sagovornika “Nezavisnih” bliskih Evropskoj komisiji i domaćim vlastima.

“Izgledna je primjena takozvanog albanskog modela. To znači da će sve institucije EU zadržati kontakte s vlastima BiH, održavati redovite sastanke, ali neće biti nikakvog značajnog koraka koji će ovu zemlju približiti EU. Konkretno, pregovori o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji EU mogli bi biti završeni u predviđenom vremenu, ali potpisivanje ovog sporazuma između BiH i EU odgađat će se za određeni vremenski period čiju dužinu je trenutno teško procijeniti”, kaže jedan od naših sagovornika.

 

Pregovori Evropske komisije i Albanije završeni su prije nekoliko godina, a Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, iako parafiran, još nije potpisan. Sličan scenario zbog odbijanja ustavnih promjena bit će primijenjen i za BiH.

“Siguran sam da će neusvajanje ustavnih promjena, odnosno nepoštivanje sporazuma, kojeg su dobrim i potrebnim ocijenili najviši dužnosnici EU i SAD, izazvati niz negativnih reakcija za BiH. U prvom redu, očekujem značajne probleme u pregovorima o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji. Učinit ćemo sve da pregovore okončamo u predviđenom roku, a kada će sporazum biti potpisan i retifikovan to je vrlo neizvjesno”, priznaje Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodaje da će se odbacivanje izmjena Ustava u Predstavničkom domu parlamenta BiH od srijede izrazito negativno odraziti i na proces pridruživanja NATO programu Partnerstvo za mir.

“Trenutno je nemoguće pobrojati kako će sve izgledati negativne posljedice koje su prouzrokovane odbijanjem ustavnih amandmana. Signali koje dobijamo govore da će najveća šteta biti nanesena procesu integracija BiH u EU i NATO”, istakao je Terzić.

Američki ambasador u BiH Daglas Meklheni najavio je u četvrtak sankcije za BiH zbog propalog pokušaja izmjene Ustava BiH. Jedna od ovih sankcija moglo bi biti neograničeno odgađanje pristupanja Partnerstvu za mir, iako je BiH reformom Oružanih snaga ispunila sve tehničke uslove za ulazak u ovaj NATO program.

Poslanici Stranke za BiH, HDZ 1990, Srpske radikalne stranke, NHI, jedan poslanik SDA i dva nezavisna poslanika srušili su na glasanju u srijedu naveče u Predstavničkom domu državnog parlamenta Prijedlog izmjena Ustava BiH.

Amandmanima, koji su odbačeni, bilo je predloženo da BiH dobije predsjednika, potpredsjednike, premijera i predsjednika parlamenta. Amandmani su sadržavali i mehanizme za proširenje nadležnosti i broja ministarstava Vijeća ministara BiH kao i jačanje izvornih nadležnosti države. Ove izmjene trebale su biti usvojene do kraja aprila kako bi mogle biti primijenjene na opštim izborima u oktobru ove godine.

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.