Nije usvojen prijedlog ustavnih promjena


Na jucerašnjoj cjelodnevnoj sjednici Zastupnickog doma BiH, sinoc iza 21 sat, nije glasano o predloženim izmjenama državnog Ustava.

Na samom pocetku sjednice vodena je duga rasprava o dnevnom redu. Vlatka Komšic predložila je da se prije izjašnjavanja o ustavnim amandmanima na glasanje stavi sporazum stranaka na temelju kojeg su i uradeni amandmani. Zastupnik Bosanske stranke Muhamed Moranjkic predložio je da se o izmjenama Ustava raspravlja tek nakon oktobarskih izbora.

Oba prijedloga su odbijena. Zapravo, Komšic je svoj povukla, a Moranjkicev nije ni razmatran. Raspravu je, u svojstvu predstavnika predlagaca amandmana, odnosno Predsjedništva BiH, otvorio Sulejman Tihic.

Po njemu, amandmanima jaca država BiH i njima se otklanjaju brojne zapreke na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.
Sead Avdic konstatirao je da je posljednjih dana bilo pritisaka na poslanike od kreatora amandmana. Elmir Jahic ustvrdio je kako Klub SDA podržava izmjene, a Ibrahim čedovic je naglasio da njega niko nije “pritiskao”. Momcilo Novakovic kazao je da SDS nije “baš sretan ušao u izmjene Ustava”, Martin Raguž da traži samo evropske standarde koji ce jednako važiti za sve narode u državi…

Mehmed Žilic svoje stranacke kolege iz SDA šokirao je kazavši da on nece podržati predložene izmjene jer “znace podjelu države BiH”.

“Mehmede, pozivam te i kao zamjenik predsjedavajuceg ovog doma i kao potpredsjednik SDA da digneš ruku za amandmane! Ja te molim da to uciniš, da glasaš za reforme jer one ne znace podjelu BiH vec su šansa za reintegraciju države” obratio se Å efik Džaferovic Žilicu.

Nije se stekao dojam da je Žilica Džaferovic uspio uvjeriti u ispravnost svog stajališta.

Zlatko Lagumdžija govorio je u metaforama. Državu BiH uporedio je sa žednom osobom u pustinji kojoj se govori da joj neki prijatelji (SAD i zemlje Evrope) nude malo vode kako bi mogla nastaviti put do oaze (EU), a ona tu vodu odbija i traži da je se odmah dovede u oazu.

“Predložene izmjene odudaraju od evropskih standarda. Njima se krši Evropska konvencija o ljudskim pravima. Dovelo nas se u poziciju da Ustav države mijenjamo nabrzinu, u izbornoj godini. Govori nam se kako je medunarodna zajednica umorna od BiH, a niko nece da kaže da je i BiH umorna od medunarodne zajednice. Jer, mi smo njeno cedo: napravila se nakaza u Dejtonu i sada nam se opet po principu mrkve i štapa nude izmjene Ustava” naglasio je Nijaz Durakovic.

Tihic: “Odbijanje amandmana moglo bi destabilizirati BiH – Svi koji se opredijele da glasaju protiv amandmana trebaju biti svjesni kako se to može odraziti ne samo na reforme i evropski put BiH vec i na opstojnost naše zemlje uopce. Najmanje što bi se moglo desiti jeste radikalizacija i destabilizacija prilika u BiH što, morate priznati, nije dobro. Mnogi u medunarodnoj zajednici bi se zapitali da li se oni u BiH uopce mogu o bilo cemu dogovoriti, a neki možda i posumnjali u opstojnost i perspektivu naše države ” kazao je Sulejman Tihic u obracanju zastupnicima.

U jednom trenutku u zgradi Parlamenta BiH viden je i Bakir Izetbegovic. On je kratko nasamo razgovarao s Mehmedom Žilicem. Pretpostaviti je da ga je uvjeravao da glasa za predložene izmjene Ustava BiH.

Prisutni gosti Pored clanova Predsjedništva BiH i Vijeca ministara, jucerašnjoj sjednici prisustvovao je i veliki broj ambasadora, pocevši od Daglasa Meklhenija (SAD), preko ambasadora Austrije Vernera Almhofera, Kanade Å eli Vajting, Hrvatske Josipa Vrbošica, do šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Majkla Hemfriza.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.