Trgovci nekažnjeni zbog poskupljenja


U cijeloj BiH do sada nije kažnjen nijedan proizvođač i trgovac zbog ekstraprofiterstva nakon uvođenja PDV-a, iako su neosnovana poskupljenja masovna pojava širom države.

Tim za monitoring cijena u FBiH još nije izašao na teren, u Brčko distriktu je tek juče uspostavljen, dok u RS nije ni formiran.

 

Ibrahim Tirak, član Monitoring tima u FBiH, kazao je da je to tijelo zaduženo isključivo da prati kretanje cijena četiri osnovna proizvoda – hljeba, mlijeka, ulja i brašna.

“Niko neće pratiti formiranje ostalih cijena, jer je u BiH uspostavljeno slobodno tržište”, kaže Tirak.

Federalni monitoring tim ima mogućnost da za neosnovano poskupljenje ulja, mlijeka, brašna i hljeba izriče novčane kazne od 500 do 2.000 KM, a nakon dva ponavljanja ovih kazni mogu i zatvoriti prodavnicu.

Ministar trgovine FBiH Ibrahim Ljubović ocjenjuje da ima mnogo nesnalaženja, jer niko ne spominje i mogućnost povrata PDV-a za određene kategorije.

“Zbog toga nema mjesta povećanju cijena, ali očekujem da će u narednih mjesec dana samo tržište najbolje urediti cijene”, tvrdi Ljubović.

U prodavnicima i apotekama širom BiH od uvođenja PDV-a 1. januara primjetna su poskupljenja robe široke potrošnje i lijekova koja se kreću od nekoliko procenata pa do 30 odsto.

Za razliku od FBiH, u RS još nije ni formiran tim za praćenje cijena. Ipak, pomoćnik ministra trgovine RS Braco Vračić kaže da je Tržišna inspekcija RS zadužila sve inspektore da kontrolišu poštivanje dvije uredbe koje regulištu tu oblast. Jednom od uredbi u RS propisano je da maloprodajna marža na brašno, hljeb i mlijeko iznosi 15 odsto, a za šećer, so i lijekove 20 odsto, dok je veleprodajna marža za svih šest proizvoda osam odsto. Kazna za pravna lica koja prekrše uredbu iznose od 500 do 3.000 KM.

“Ukoliko trgovci ne otklone nedostatke po nalogu inspektora, radnja će im biti zatvorena”, istakao je Vrančić.

Vlada Brčko distrikta formirala je tim za praćenje stanja na tržištu, jer, kako je saopšteno, pojedini proizvođači, distributeri i prodavci hljeba i drugih namirnica pokušavaju da kroz neumjereno povećanje cijena dođu do ekstraprofita. U Brčkom će operativni tim, angažovanjem inspekcijskih službi, javnosti saopštavati sve važnije podatke, uključujući i usmjeravanje kupaca prema povoljnijim proizvođačima i prodavcima.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona inspektori 24 sata dnevno kontrolišu cijene.

“Formirali smo četiri tima koji će kontrolisati poštivanje odluke koju je donijala Vlada BPK Goražde da ne smije doći do poskupljenja osnovnih živežnih namirnica, odnosno svih vrsta hljeba, tjestenina, mlijeka i ulja”, rekao je Midhat Hadžimerović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde, navodeći da trgovcima za kršenje te odluke prijete kazne od 200 do 2.000 KM, ali i zabranr prodaje određenih proizvoda ili zatvaranje objekata.

Građani koji smatraju da su proizvođači i trgovci nerealno podigli cijene slučajeve mogu prijaviti nadležnim tržišnim inspekcijama ili Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) na besplatnu telefonsku liniju – 080-050-002. U UIO kažu da dobijaju veliki broj pritužbi građana iz cijele BiH na poskupljenja, najčešće hljeba, mlijeka, ulja i sredstava za održavanje higijene, dodajući da te informacije prosljeđuju timovima za monitoring cijena.

Na području Prijedorske regije od danas će cijena hljeba, zavisno od vrste, biti viša za 0,10 do 0,15 KM, rekao je čoko Todorović, predsjednik Udruženja pekara iz Prijedora.

“Cijena vekne bijelog hljeba biće 0,95, a polubijelog 0,80 KM”, dodao je Todorović napominjući da će cijene zavisiti od trgovačke marže.

Nakon uvođenja PDV-a, u Prijedoru su povećane i cijene komunalnih usluga. Voda je skuplja za 17 odsto, a kanalizacija i odvoz  smeća za sedam odsto.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.