Kovanice od pet KM i pet feninga od danas u opticaju


Kovanice od pet KM i pet feninga od danas su u opticaju, najavio je juče Kemal Kozarić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH).

Dodao je da su komercijalne banke snabdjevene dovoljnom količinom ovih kovanica, te da će papirna novčanica od pet KM i dalje biti u opticaju.

 

Kao značajne događaje koji su obilježili prošlu godinu, istakao je prenos upravljanja CB BiH na domaće rukovodstvo, rast deviznih rezervi za 90 miliona KM i ostvaren profit od oko 37 miliona KM.

“Devizne rezerve su bile oko 4,2 milijarde KM. Stopa inflacije malo je povećana i iznosi 3,7 odsto. Na nju su uticale cijene nafte, ali je i dalje niža od prosjeka EU”, kazao je Kozarić.

Dodao je da se vanjski dug, koji je iznosio oko 4,2 milijarde KM, uspješno servisira, ali da je veći problem unutrašnji dug, posebno kada je riječ o staroj deviznoj štednji.

Kozarić je rekao da je u prošloj godini povećana štednja za 30 odsto i iznosi oko 3,4 milijarde KM, te da je došlo do blagog pada kamatnih stopa, što ne znači da su niske. Bruto domaći proizvod zabilježio je rast od 5,5 odsto.

Kao negativne pokazatelje Kozarić je pomenuo visoku stopu nezaposlenosti i značajnu prisutnost sive ekonomije što pokazuje da su se domaće vlasti bavile više političkim aktivnostima.

U proteklih 12 mjeseci povećani su krediti, a zaduženja stanovništva kod komercijalnih banaka iznosila su 3,35 milijardi KM. Povrat kredita je u visokom stepenu, ali se, naglasio je Kozarić, primjećuje zamor kod dužnika.

“Nastavićemo voditi dosadašnju monetarnu politiku, neće biti doštampavanja novca bez pokrića. Uticaćemo na razvoj tržišta kapitala. Planiramo superviziju komercijalnih banaka. U fazi smo uspostave registra svih kredita. Krajem januara očekujemo posjetu firme ‘Mudis’ gdje ćemo pokušati procijeniti da li je BiH spremna za novi kreditni rejting. Mislim da ga možemo tražiti”, rekao je Kozarić dodavši da je određen čovjek iz CB BiH koji će biti član tima za pregovore s EU.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.