ZA RAZMIÅ LJANJE; Država bez praznika i simbola


Piše: Mirko Å AGOLJ

Bosna i Hercegovina je, definitivno, jedina zemlja u svijetu bez identiteta. Čak joj ni zakonito ime ne priznaju oni koji je smatraju samo svojom privremenom domovinom.

Kad, naprimjer, s ekrana TV Republike Srpske obavještavaju svoje gledatelje o vremenskoj situaciji u BiH, onda kažu: Danas je vrijeme u RS bilo … (takvo i takvo), a u Federaciji … (takvo i takvo). A vrijeme u cijeloj zemlji potpuno isto. Gadi im se da izgovore ime svoje države.

Način na koji je obilježen Dan državnosti BiH, 25. novembar, pokazuje da izjava koju su u Vašingtonu prije neki dan potpisali lideri osam najvažnijih političkih partija BiH predstavlja običnu varku – taktički, manevarski potez kojim se samo kupuje vrijeme. To se posebno odnosi na lidere političkih partija iz dejtonske Republike Srpske. Svjesni da se iz Vašingtona ne smiju vratiti kao glavni krivci za neuspjeh i ovih pregovora jer bi ih to moglo koštati političke karijere, pristali su na to da potpišu izjavu kojom su se obavezali da će do kraja marta sljedeće godine izvršiti neke promjene u dejtonskom Ustavu BiH s ciljem da funkcije državnih organa (Predsjedništva, Vlade i Parlamenta) ojačaju na račun entitetskih.

Odmah po završetku razgovora iz izjava koje daje Mladen Ivanić kao danas najtvrdokorniji branitelj Karadžićeve tekovine, stečene agresijom i genocidom, može se nedvosmisleno zaključiti da političke partije iz RS i ne pomišljaju na bilo kakavu vrstu ustavnih promjena koje bi mogle jačati funkcije države na račun entiteta.

Samo koji dan poslije vašingtonske izjave, dolazi Dan državnosti BiH kao najvjerodostojnija prigoda da se na djelu provjeri iskrenost potpisnika ove izjave. Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Sarajevu ne bi ni jednog jedinog državnog dužnosnika ni iz jedne političke partije iz RS. Nije to bio jedini razlog da se čovjek duboko zamisli nad sudbinom ove zemlje i njenih građana. Na zidu nema državnog grba, zastava kao da reklamira neko suncokretovo ulje, a ne državu kakva je BiH, himna nema teksta. Na prijemu u Predsjedništvu BiH opet ni jednog državnog dužnosnika iz političkih stranaka iz RS. Nigdje Borislava Paravca kao jednog od čelnika ove države!

A kako je tek bilo u cijelom svijetu? BiH je sigurno jedina država koja nema povoda da njeni ambasadori pozovu domaćine i svoje kolege ambasadore na obilježavanje bilo kojeg državnog praznika, pa ni Dana državnosti.

Svi praznici koji su u komunističkom sistemu u BiH obilježavani kao državni ili republički, mogu u ovom vremenu eventualno biti, na neki način, sporni, ali 25. novembar nikako ne bi smio biti sporan. Toga dana 1943. godine u Mrkonjić-Gradu su udareni temelji državnosti BiH. Tačnije, obnovljeni su temelji državnosti BiH poslije propasti Bosanske države 1463. godine. O tome su odlučivali legalni i legitimni predstavnici svih njenih naroda. Stoga danas politički predstavnici samo jednog od njih, ili dvaju, nemaju ni legalno ni legitimno pravo da taj dogovor opozovu. On je i važećim zakonom zaštićen kao državni praznik. I danas odluke ZAVNOBiH-a, kad je riječ o ravnopravnosti naroda i građana BiH i njihovim pravima i slobodama, mogu izdržati suvremene evropske kriterijume.

Problem je, očigledno, u tome što su odlukama ZAVNOBiH-a, koje je potvrdio i AVNOJ, narodni predstavnici odlučili da žive u zajedničkoj državi, a ne da se međusobno podijele. Srpski nacionalisti, sljedbenici četničkog pokreta Draže Mihailovića kojem pripada i spomenuti Paravac, stalno jednim okom motre preko Drine. Za njih je ZAVNOBiH veliko breme kojeg žele da se oslobode kako im Drina ne bi bila ni prepreka ni granica. Zato za ZAVNOBiH neće ni da čuju. Hrvatski nacionalisti, sljedbenici Pavelićeve NDH, također ne prihvataju ZAVNOBiH, ali ga danas ne odbacuju s toliko (javne) odbojnosti kao srpski jer im ukupne okolnosti to ne dozvoljavaju.

I bošnjački nacionalisti bi se najrađe odrekli ZAVNOBiH-a kad bi imali bolje rješenje za svoj nacionalni separatizam.

Takva će biti sudbina Dana državnosti ove zemlje i svih njenih državnih simbola i obilježja, a to znači i države Bosne i Hercegovine, sve dok u njoj na vlasti budu nacionalne stranke u kojima dominiraju ekstremni nacional-šovinisti i separatisti. Stoga i vašingtonsku izjavu treba, tek toliko, primiti k znanju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.