SAOPÅ TENJE


Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” iz Prijedora izražava javni protest zbog neuključivanja porodica žrtava u pregovore oko uspostavljanja memorijalnog kompleksa u krugu bivšeg logora u Omarskoj.

Kupac rudnika Omarska kompanija Mittal Steel iz Velike Britanije angažovala je organizaciju ”Duša Evrope” koju predvodi sveštenik Donald Reeves da bude medijator između Bošnjaka i Srba. Oni su više mjeseci vodili tajne aktivnosti u Prijedoru i na pregovore sa preživjelim logorašima dovodili bivšeg isljednika iz logora Omarska i generalnog direktora rudnika u ratu za kojeg se u izvještaju Human Rights Watcha iz 1997. godine kaže da je jedan do najodgovornijih za etničko čišćenje u Prijedoru.

Udruženje ”Izvor” izražava protest zbog uključivanja takvih krajnje kompromitovanih osoba u pregovore a istovremeno totalnog isključivanja javnosti iz cjelokupne procedure oko uspostave memorijalnog kompleksa. Netransparentan pristup ”Duše Evrope” je doveo do toga da dan prije održavanja ključne konferencije u Banja Luci, zakazanoj za 30. novembar bez prisustva novinara, nemamo informaciju ko predstavlja Bošnjake, a pogotovo kakva lica predstavljaju Srbe u pregovorima. Nemamo informaciju da je bilo ko od predstavnika Hrvata, Roma i Albanaca, koji su takodjer bili zatočenici logora, uključen u pregovore.
Pošto je Omarska najstrašniji i najveći logor smrti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata smatramo da o memorijalnom kompleksu ne može odlučivati samo nekolicina preživjelih logoraša i njihovih isljednika već da se u tu aktivnost mora uključiti javnost čitave Bosne i Hercegovine, pa i Evrope.

Prema nama dostupnim informacijama namjera Mittal Steela je da u svrhu memorijalnog sjećanja na logor ustupi najmanji objekat iz logorskog kompleksa pod nazivom ”bijela kuća” , ali pod određenim uvjetima, kako bi to mjesto bilo prihvatljivo i lokalnim Srbima. Očita je tendencija njihovih medijatora iz ”Duše Evrope” da se objekat ili sakrije ili da se svede na uređenje unutrašnjeg dijela ”bijele kuće” tj. da ni na koji način ne pokazuje stvarnu svrhu tog prostora koji je 1992. godine bio najstrašnije mjesto na planeti.

Naročito smo pogođeni činjenicom da ubijene i nestale logoraše na pomenutoj konferenciji neće niko zastupati a spomen obilježje bi trebalo biti podignuto upravo za te žrtve. Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je jedino udruženje u Prijedoru koje se bavi traganjem za nestalim osobama i zastupa prava porodica ubijenih i nestalih Prijedorčana. Medijatori iz ”Duše Evrope” su nas tri puta posjetili i nakon što smo izrazili neslaganje sa njihovim skandaloznim prijedlozima idejnog rješenja za kompleks u Omarskoj oni su nas bez ikakvog obrazloženja isključili iz svih daljih aktivnosti. Za nas su neprihvatljivi rezultati dogovora sa konferencije na koju nismo pozvani, jer na toj konferenciji niko ne zastupa prava ubijenih i nestalih logoraša Omarske.
Stav našeg udruženja je da vlasnik rudnika Mittal Steel treba ustupiti porodicama ubijenih i nestalih logoraša i preživjelim logorašima objekte i zemljište na upravljanje, ali bez ikakvih uslovljavanja. Memorijalni kompleks Omarska mora imati jasnu poruku a to je OPOMENA i tu se ne mogu praviti kompromisi sa bilo kim, a pogotovo sa ljudima odgovornim za uspostavljanje logora smrti u Prijedoru.

Udruženje Prijedorčanki Izvor

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.