SAOPÅ TENJE


Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” iz Prijedora izražava javni protest zbog neuključivanja porodica žrtava u pregovore oko uspostavljanja memorijalnog kompleksa u krugu bivšeg logora u Omarskoj.

Kupac rudnika Omarska kompanija Mittal Steel iz Velike Britanije angažovala je organizaciju ”Duša Evrope” koju predvodi sveštenik Donald Reeves da bude medijator između Bošnjaka i Srba. Oni su više mjeseci vodili tajne aktivnosti u Prijedoru i na pregovore sa preživjelim logorašima dovodili bivšeg isljednika iz logora Omarska i generalnog direktora rudnika u ratu za kojeg se u izvještaju Human Rights Watcha iz 1997. godine kaže da je jedan do najodgovornijih za etničko čišćenje u Prijedoru.

Udruženje ”Izvor” izražava protest zbog uključivanja takvih krajnje kompromitovanih osoba u pregovore a istovremeno totalnog isključivanja javnosti iz cjelokupne procedure oko uspostave memorijalnog kompleksa. Netransparentan pristup ”Duše Evrope” je doveo do toga da dan prije održavanja ključne konferencije u Banja Luci, zakazanoj za 30. novembar bez prisustva novinara, nemamo informaciju ko predstavlja Bošnjake, a pogotovo kakva lica predstavljaju Srbe u pregovorima. Nemamo informaciju da je bilo ko od predstavnika Hrvata, Roma i Albanaca, koji su takodjer bili zatočenici logora, uključen u pregovore.
Pošto je Omarska najstrašniji i najveći logor smrti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata smatramo da o memorijalnom kompleksu ne može odlučivati samo nekolicina preživjelih logoraša i njihovih isljednika već da se u tu aktivnost mora uključiti javnost čitave Bosne i Hercegovine, pa i Evrope.

Prema nama dostupnim informacijama namjera Mittal Steela je da u svrhu memorijalnog sjećanja na logor ustupi najmanji objekat iz logorskog kompleksa pod nazivom ”bijela kuća” , ali pod određenim uvjetima, kako bi to mjesto bilo prihvatljivo i lokalnim Srbima. Očita je tendencija njihovih medijatora iz ”Duše Evrope” da se objekat ili sakrije ili da se svede na uređenje unutrašnjeg dijela ”bijele kuće” tj. da ni na koji način ne pokazuje stvarnu svrhu tog prostora koji je 1992. godine bio najstrašnije mjesto na planeti.

Naročito smo pogođeni činjenicom da ubijene i nestale logoraše na pomenutoj konferenciji neće niko zastupati a spomen obilježje bi trebalo biti podignuto upravo za te žrtve. Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je jedino udruženje u Prijedoru koje se bavi traganjem za nestalim osobama i zastupa prava porodica ubijenih i nestalih Prijedorčana. Medijatori iz ”Duše Evrope” su nas tri puta posjetili i nakon što smo izrazili neslaganje sa njihovim skandaloznim prijedlozima idejnog rješenja za kompleks u Omarskoj oni su nas bez ikakvog obrazloženja isključili iz svih daljih aktivnosti. Za nas su neprihvatljivi rezultati dogovora sa konferencije na koju nismo pozvani, jer na toj konferenciji niko ne zastupa prava ubijenih i nestalih logoraša Omarske.
Stav našeg udruženja je da vlasnik rudnika Mittal Steel treba ustupiti porodicama ubijenih i nestalih logoraša i preživjelim logorašima objekte i zemljište na upravljanje, ali bez ikakvih uslovljavanja. Memorijalni kompleks Omarska mora imati jasnu poruku a to je OPOMENA i tu se ne mogu praviti kompromisi sa bilo kim, a pogotovo sa ljudima odgovornim za uspostavljanje logora smrti u Prijedoru.

Udruženje Prijedorčanki Izvor

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.