Nema dogovora o ukidanju Predsjedništva BiH

Nema dogovora o ukidanju Predsjedništva BiH

Predstavnici parlamentarnih političkih stranaka u BiH do sada nisu postigli konsenzus o ustavnim promjenama koje bi rezultirale formiranjem inistitucije predsjednika, vlade BiH i znatno jačeg državnog parlamenta, potvrdio je za “Nezavisne novine” Mladen Bosić, zamjenik predsjednika SDS-a i sudionik pregovora o ustavnim reformama.

“Predstavnici svih značajnih političkih stranaka u BiH već nekoliko mjeseci razgovaraju o ustavnim promjenama. To je vrlo osjetljivo pitanje i važno je da se razgovori odvijaju u tolerantnoj atmosferi. Postigli smo određeni stupanj suglasnosti, ali to još ne podrazumijeva gašenje Predsjedništva BiH i izmjene imena i nadležnosti Vijeća ministara BiH”, ističe Bosić.

 

Beriz Belkić, predstavnik Stranke za BiH u ovim razgovorima , ka ž e da su se predstavnici političkih stranaka usaglasili da se promijeni sadašnji način izbora Predsjedništva BiH .

” Najvažnije je da smo se usaglasili da Ustav mora biti mnogo više građanski nego š to je to danas i da prava pojedinica moraju mnogo više biti zaštićena. Suglasni smo, primjerice, da se mora precizirati šta je to vitalni nacionalni interes, te da se zaštita interesa naroda ne mora integrirati u sve institucije. Osobno, mislim da samo parlament treba da se bavi zaštitom vitalnog nacionalnog interesa”, kaže Belkić.

Obojica se slažu da razgovori o ustavnim promjenama moraju biti nastavljeni, te da dosadašnji rad treba da bude pretočen u izvještaj koji će biti platforma za dalje pregovore.

Razgovori o ustavnim promjenama odvijaju se pod pokroviteljstvom Američkog inistituta za mir. Donald Heys, bivši zamjenik visokog predstavnika za BiH, suradnik je ovog inistituta zaduženog za razgovore o ustavnim promjenama u BiH.

“Vlasti BiH zatražile su našu pomoć. U suradnji s domaćim političarima radimo na provedbi preporuka Venecijanske komisije i rješenjima koja će biti usklađena s budućim članstvom BiH u EU”, kazao je juče Heys.

Američki podtajnik za politička pitanja Nikolas Burns nedavno je potvrdio da američka administracija zagovara promjenu Ustava koja će rezultirati uspostavom jednog predsjednika, jake državne vlade i premijera i jakog parlamenta BiH. Sličan stav nakon njega iznio je i visoki predstavnik Paddy Ashdown. Belkić, pak, kaže da tijekom ovih razgovora nije bilo govora o stavu američke administracije.

“Pokušavamo se sami dogovoriti o bitnim pitanjima. O stavu SAD nismo razgovarali, a vidjet ćemo kako će se sve završiti”, zaključio je Belkić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.