Dayton plus za ponovno angažiranje SAD-a u BiH

Dayton plus za ponovno angažiranje SAD-a u BiH


Bivši američki mirovni posrednik za Bosnu i Hercegovinu Richard Holbrooke najavio je ponovno puno aktiviranje Sjedinjenih Država na sređivanju stanja u BiH usmjerenih prije svega na jačanje te države.

U intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski “Dnevni avaz”, Holbrooke je kazao kako administracija Georgea W. Busha kani obilježiti deset godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma “obnovljenim angažmanom”.

 

“Taj proces nazvao bih Dayton plus”, kazao je Holbrooke. On je pojasnio kako su u samom Daytonskom sporazumu postojale neke greške, no najveći problem proistekao je iz njegove nedosljedne provedbe.

Pri tom ističe kako prvenstveno misli na činjenicu da odbjegli haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu uhićeni.

“Karadžić se sada vjerojatno krije u nekom manastiru na granici Srbije i Crne Gore, čuvaju ga vojnici, kriminalci i pripadnici paravojnih postrojbi poput Arkanove. On i dalje ima utjecaj na Srpsku demokratsku stranku (SDS) i nastoji potkopati mir i jedinstvo BiH”, kazao je Holbrooke.

Dodao je kako je upravo zbog nastavljenog Karadžićeva utjecaja na SDS sklon zagovarati zabranu rada te stranke.

Među ostalim greškama povezanim s Daytonskim sporazumom Holbrooke je pomenuo dugotrajni opstanak tri vojske u BiH, te višečlano Predsjedništvo države kao i priznanje imena Republike Srpske.

Na pitanje o tome treba li BiH i treći, hrvatski entitet, Holbrooke je kazao kako je to nešto o čemu trebaju odlučiti građani BiH, ali je sugerirao da se unutarnje administrativne jedinice u jednoj zemlji ne bi smjele definirati nacionalno.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.