SDS prijeti novom krizom vlasti, HDZ trećim entitetom

SDS prijeti novom krizom vlasti, HDZ trećim entitetom


Ured visokog predstavnika nagovijestio je raspisivanje prijevremenih izbora ako SDS napusti državne institucije, što bi produbilo krizu vlasti u državi, ali vlast i opozicija ne vjeruju da su ove “prijetnje ozbiljne”, te da će izbora biti prije oktobra, kada su, svakako, zakazani.

“SDA se ne plaši prijevremenih izbora, ali nerealno ih je raspisivati, kada za pripreme treba šest mjeseci, a svakako su u oktobru”, kaže dopredsjednik SDA Ibrahim Nadarević.
Iako kaže da je SDP spreman za ranije izbore, jer mu “najmanje odgovara sadašnja agonija”, predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija naglašava da izbore treba raspisani, ne u jednom ili oba entiteta, nego u cijeloj državi.

Pauza – dvije godine

“Ako izbori ne bi bili državni, imali bismo u Domu naroda poslanike izabrane na novim, a u Predstavničkom domu na starim izborima. Jasno, to bi opet bila blokada vlasti, koju imamo i danas u Parlamentu i Vijeću ministara BiH koje devet mjeseci ne funkcioniše, a dvije godine prije toga je u stalnoj pauzi”, kaže Lagumdžija.

Predsjedniku SDP je nejasno da li bi na novim izborima nova vlast dobila mandat do oktobra ili i kasnije.

“Vlast koja bi bila izabrana na nekoliko mjeseci ne bi prihvatila reforme”, kaže Lagumdžija i dodaje da u tom slučaju izbori ne bi imali efekta.

Predsjednik NHI Krešimir Zubak ne vjeruje da će se SDS povući iz vlasti, pa naglašava da, prema tome, izbore neće ni trebati raspisivati.

“Ovo je taktički potez SDS, sličan Ivanićevom, kada je dao ostavku”, kaže Zubak i podsjeća da Izborni zakon ne propisuje ranije izbore.

“Prijevremeni izbori koristili bi samo nacionalnim strankama, jer, reforme rezultiraju nacionalnom polarizacijom, što će vladajuće stranke koristiti kao adut na izborima. Izbore prije dogovora o reformi policije srpske stranke bi iskoristile za homogenizaciju. HDZ već govori o trećem entitetu, što je njihov predizborni adut, a ovo olakšava okupljanje Bošnjaka”, kaže predsjednik HSS Marko Tadić.

I, dok SDS i RS ratuju sa međunarodnom zajednicom, prijeteći izlaskom iz vlasti, HDZBiH opet otvara pitanje ustavnih promjena, zabrinut da bi i nakon ustavnih promjena mogla opstati Republika Srpska. Ako se to dogodi, HDZ će, poručuju iz ove stranke, tražiti treći entitet.

“To je predizborna kampanja HDZ, koji nije riješio ekonomska i socijalna pitanja, pa otvara staru temu, i sam svjestan da je treći entitet nemoguć bez pristanka ostalih građana i parlamentarne većine”, kaže Lagumdžija.

Tadić podsjeća da “HDZ od 1995. obećava treći entitet Hrvatima, ali da nikada ništa nije učinio”.
“I HDZ je jasno da je to apolitičan projekat, koji podržavaju u RS tako da se FBiH podijeli, a RS ostaje intakta. Hrvati i Bošnjaci tako bi izgubili povijesne prostore”, kaže Tadić, koji “nije protiv trećeg entiteta, ali tako da se na novoj konferenciji o Bosni formira iz oba današnja”.

“Ko može obećati, u ime Hrvata, nekome Modriču, Bosanski Brod, Bosanski Šamac ili Derventu gdje su Hrvati bili relevantna ili apsolutna većina, a danas ih nema”, dodaje predsjednik HSS.

Kome trebaju državice

“Najgore rješenje je ovo koje sada imamo. Treći entitet bi bio pravičniji, iako NHI zagorava kantonizaciju ili regionalizaciju. Sve drugo je neracionalno i nefunkcionalno”, kaže Zubak i naglašava da novi entitet “ne može biti formiran podjelom FBiH, jer bi to povećalo kršenje prava manjeg naroda, kao što se događa u RS.

SDA treći entitet, dakako, ne odobrava. Ona je za regionalno povezivanje ekonomskih i kulturnih cjelina u kojima neće biti povrijeđeni ničiji nacionalni interesi. Najave iz HDZBIH Nadarević ovako komentira:

“Treba jačati lokalnu samoupravu, što ne mora značiti centralizaciju i unitarizaciju. A, državice unutar BiH i nove vlade nikome ne trebaju. Samo će zakomplikovati uređenje Bosne”.

Federacija je tamnica za Hrvate

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović izjavio je za Oslobođenje kako bi u svakom slučaju podržao prijevremene izbore “ako nemamo funkcionalnu vlast”.

“Ali, pitanje je što bi donijeli ti prijevremeni izbori. Ja ne vidim političku opciju koja može u ovom trenutku donijeti bilo kakve radikalne promjene. Jer,  ako ne dobijemo funkcionalni administrativni ustroj BiH, onda nema smisla govoriti o tome. Dakle, bez našeg unutrašnjeg ustroja, koji bi odgovarao potrebama ovih ljudi, nema standarda i načela Europe”, objašnjava Jović.

Kad je u pitanju formiranje trećega entiteta u BiH, a posebice potpore koja ovih dana stiže od stranaka iz RS, Jović kaže:

“Neka oni ne misle o nama. Neka i jedni i drugi skrbe o sebi. Ali je važno da nas razumiju, ali ne način kako to sada iskazuju. Važno je da stvorimo zemlju komotnu za sve, a mi to možemo ako hoćemo”, smatra Jović.

Upitan je li treći entitet jedino moguće rješenje, on kaže:

“Ako dva naroda imaju dva entiteta, što ga ne bi imao i treći? Dva naroda su se namirila, i na sceni je neprincipjelna koalicija. Federacija je tamnica za Hrvate. Ne daju nam nikakva prava i nemamo ih.”

Dodik ne pristaje na nefer uslove

“Nećemo pristati da nas neko baci na izbore u kojima će biti nefer uslovi”, kaže predsjednik SNSD Milorad Dodik, naglasivši da će ova stranka “birati trenutak kada će izaći na eventualne prijevremene izbore”.

“SNSD ima uslove za izlazak – četverogodišnji mandat, na nivou BiH i sa dogovorenim izbornim uslovima. Nećemo učestvovati na izborima do kraja mandata”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva SDS Borislav Bojić ne vjeruje da će raniji izbori biti raspisani.

“Predsjedništvo SDS je raspravljalo o mogućnosti pokretanja inicijative u vezi s funkcionisanjem Savjeta ministara. Ako bismo odlučili pokrenuti pitanje povjerenja, vjerovatno bi u pitanje bilo dovedeno funkcionisanje vlasti na svim nivoima. Mislim da na bilo koji način treba naći modus da institucije na svim nivoima u BiH funkcionišu”, kazao je Bojić.

Frustrirani Hrvati

Komentirajući najavu HDZ da će tražiti treći entitet ako RS ne bude ukinuta, Milorad Dodik je kazao da BiH mora postići konsenzus o svom uređenju.

“BiH se gradi na tronošcu koji podrazumijeva tri konstitutivna naroda. SNSD smatra da treba razgovarati sa onima koji bi postigli taj konsenzus, što znači da RS svojevoljno kaže da prihvata BiH kao međunarodno priznatu državu, ali pod uslovom da je jedna od federalnih jedinica RS. Hrvatski narod u BiH je frustriran i nezadovoljan statusom i na to se mora reagovati. SNSD želi zadovoljne predstavnike sva tri naroda u BiH”, kazao je Dodik. 

Član Predsjedništva SDS Borislav Bojić smatra da ne treba odbaciti mogućnost promjene Ustava BiH i dodaje da je SDS već razmatrao inicijativu SNSD o promjeni Ustava.

“Tražili smo od SNSD dodatna pojašnjenja o federalnom uređenju, jer, ima više vrsta federacija. U svakom slučaju, partije u RS trebaju razgovarati o promjeni Ustava”, kazao je Bojić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.