Kozarac.ba

Blizu rješenja za policiju


Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac izjavio je sinoć da očekuje da će već danas biti definisan stav Republike Srpske o reformi policije, koji će zadovoljiti principe EU. Na inicijativu Paravca juče je u manastiru Liplje kod Teslića održan sastanak zvaničnika Srpske pravoslavne crkve u BiH i predstavnika političkih partija iz RS.

“Moramo prekinuti ovu blokadu u koju smo zapali tokom pregovora o reformi policije. U načelu smo se dogovorili kako ćemo provesti principe EU da bismo zadovoljili zahtjeve međunarodne zajednice i otpočeli proces pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Sastanak je pokazao da je blizu rješenje o reformi policijskih struktura”, rekao je Paravac i dodao da će biti i novih momenata.

 

On je naglasio da su sve stranke, i pozicija i opozicija, pokazale jedinstven stav o reformi policijskih snaga i da je samo pitanje kako ovu reformu treba provesti.

Paravac je potvrdio da je na sastanku bilo riječi i o mapama policijskih regija, ali nije želio iznositi detalje. Takođe je kazao da su razgovarali i o predstojećoj reformi Ustava BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je saglasan sa tri principa EU u vezi s reformom policije u BiH, ali ako njihovom primjenom bude uvažen interes RS.

Sastanku u manastiru Liplje su prisustvovali mitropolit dabrobosanski Nikolaj, te vladike banjolučki Jefrem i bihaćko-petrovački Hrizostom. Sastanku su prisustvovali i predsjednik RS i SDS-a Dragan Čavić, predsjednik Narodne skupštine RS Dušan Stojičić, premijer Pero Bukejlović, predsjednici SNSD-a, SP RS, PDP-a i SRS RS, Milorad Dodik, Petar čokić, Mladen Ivanić i Milanko Mihajlica, predstavnici DNS-a Hadži Jovan Mitrović i Nedeljko Čubrilović, predstavnik SRS – Dr Vojislav Å ešelj Predrag Markočević i ministar unutrašnjih poslova RS Darko Matijašević.

Sastanak je održan uoči današnjih konsultacija o reformi policije u BiH na koje je premijer Bukejlović pozvao predstavnike tri najjače partije u RS – SDS-a, SNSD-a i PDP-a. Na konsultacije će se odazvati predstavnici SDS-a i PDP-a, a vjerovatno i SNSD-a, mada to juče Milorad Dodik, nije sa stoodstotnom sigurnošću mogao da potvrdi.

“PDP očekuje od Vlade RS da saopšti konkretan prijedlog na koji način će riješiti pitanje reforme policije. Bez kvalitetnog prijedloga sastanak bi bio besmislen”, rekao je Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.

On je istakao da Bukejloviću neće saopštiti svoj prijedlog na koji način bi policija u BiH mogla da bude reorganizovana.

“Očekujemo da prijedlog dođe iz Vlade RS, a naši prijedlozi će biti dostupni tek nakon što ih prezentujemo međunarodnim institucijama u BiH. Ukoliko prijedlozi zadovoljavaju i naše kriterijume i budu istovremeno prihvatljivi za međunarodne zvaničnike, saopštićemo ih i Vladi RS”, istakao je Ivanić.

Dodik je ponovio da za SNSD tri principa EU o reformi policije ne predstavljaju problem, ali da je problem u njihovom tumačenju.

U SDS-u se nadaju da će razgovori biti na fonu zaključaka koje je Narodna skupština RS donijela na posebnoj sjednici posvećenoj reformi policije.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.