Blizu rješenja za policiju

Blizu rješenja za policiju


Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac izjavio je sinoć da očekuje da će već danas biti definisan stav Republike Srpske o reformi policije, koji će zadovoljiti principe EU. Na inicijativu Paravca juče je u manastiru Liplje kod Teslića održan sastanak zvaničnika Srpske pravoslavne crkve u BiH i predstavnika političkih partija iz RS.

“Moramo prekinuti ovu blokadu u koju smo zapali tokom pregovora o reformi policije. U načelu smo se dogovorili kako ćemo provesti principe EU da bismo zadovoljili zahtjeve međunarodne zajednice i otpočeli proces pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Sastanak je pokazao da je blizu rješenje o reformi policijskih struktura”, rekao je Paravac i dodao da će biti i novih momenata.

 

On je naglasio da su sve stranke, i pozicija i opozicija, pokazale jedinstven stav o reformi policijskih snaga i da je samo pitanje kako ovu reformu treba provesti.

Paravac je potvrdio da je na sastanku bilo riječi i o mapama policijskih regija, ali nije želio iznositi detalje. Takođe je kazao da su razgovarali i o predstojećoj reformi Ustava BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je saglasan sa tri principa EU u vezi s reformom policije u BiH, ali ako njihovom primjenom bude uvažen interes RS.

Sastanku u manastiru Liplje su prisustvovali mitropolit dabrobosanski Nikolaj, te vladike banjolučki Jefrem i bihaćko-petrovački Hrizostom. Sastanku su prisustvovali i predsjednik RS i SDS-a Dragan Čavić, predsjednik Narodne skupštine RS Dušan Stojičić, premijer Pero Bukejlović, predsjednici SNSD-a, SP RS, PDP-a i SRS RS, Milorad Dodik, Petar čokić, Mladen Ivanić i Milanko Mihajlica, predstavnici DNS-a Hadži Jovan Mitrović i Nedeljko Čubrilović, predstavnik SRS – Dr Vojislav Å ešelj Predrag Markočević i ministar unutrašnjih poslova RS Darko Matijašević.

Sastanak je održan uoči današnjih konsultacija o reformi policije u BiH na koje je premijer Bukejlović pozvao predstavnike tri najjače partije u RS – SDS-a, SNSD-a i PDP-a. Na konsultacije će se odazvati predstavnici SDS-a i PDP-a, a vjerovatno i SNSD-a, mada to juče Milorad Dodik, nije sa stoodstotnom sigurnošću mogao da potvrdi.

“PDP očekuje od Vlade RS da saopšti konkretan prijedlog na koji način će riješiti pitanje reforme policije. Bez kvalitetnog prijedloga sastanak bi bio besmislen”, rekao je Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.

On je istakao da Bukejloviću neće saopštiti svoj prijedlog na koji način bi policija u BiH mogla da bude reorganizovana.

“Očekujemo da prijedlog dođe iz Vlade RS, a naši prijedlozi će biti dostupni tek nakon što ih prezentujemo međunarodnim institucijama u BiH. Ukoliko prijedlozi zadovoljavaju i naše kriterijume i budu istovremeno prihvatljivi za međunarodne zvaničnike, saopštićemo ih i Vladi RS”, istakao je Ivanić.

Dodik je ponovio da za SNSD tri principa EU o reformi policije ne predstavljaju problem, ali da je problem u njihovom tumačenju.

U SDS-u se nadaju da će razgovori biti na fonu zaključaka koje je Narodna skupština RS donijela na posebnoj sjednici posvećenoj reformi policije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.