Ostavili policiju RS

Ostavili policiju RS


Vlada RS uputila je juče novi prijedlog reforme policijskih struktura u kojem je navedeno da se prihvata reforma u skladu sa tri osnovna principa Evropske unije, a u okviru ustava BiH, RS i FBiH.

Prema tom prijedlogu, nadležnosti za zakone i pitanja budžeta, koja se tiču policije, moraju biti utvrđena na državnom nivou, da nema političkog uplitanja u operativni rad policije i da funkcionalna lokalna policijska područja moraju biti utvrđena na temelju tehničkih i funkcionalnih kriterijuma relevantnih za rad policije.

 

U prijedlogu Vlade RS je navedeno da bi se evropski principi pretočili u praksu tako što bi u “sklopu sistema bezbjednosti BiH i organizacione strukture tog sistema, Ministarstvo i policija RS predstavljali jedan od njenih podsistema, uzimajući u obzir nadležnost okružnih tužilaštava i područja koja pokrivaju okružni sudovi”.

Takođe bi zakonom o policijskim strukturama na nivou BiH bile definisane institucije, tijela, nadležnosti i koordinacija policijskih struktura koje bi obezbijedile njenu punu efikasnost.

“Ministarstvo bezbjednosti BiH imaće nadležnost za počinjena krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva i Suda BiH i ima ovlaštenja za preduzimanje odgovarajućih radnji na cijelom području BiH, u skladu sa odlukama i naredbama Tužilaštva i Suda BiH”, navedeno je u prijedlogu.

“Jedan od kriterijuma za formiranje funkcionalnih lokalnih policijskih područja treba da bude i nadležnost okružnih tužilaštava i područja koja pokrivaju okružni sudovi”, navedeno je u prijedlogu.

Period sprovođenja reformi policijskih struktura je pet godina, počevši od 2006. godine i to racionalizacijom broja policajaca i ostalih zaposlenih lica.

U saopštenju Vlade RS navedeno je da je ovaj prijedlog juče prezentovan predstavnicima najvećih političkih partija u RS i da je dostavljen visokom predstavniku Pediju Ešdaunu, članovima Savjeta za implementaciju mira u BiH, komesaru za proširenje EU Oliju Renu, visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijeru Solani.

“Vjerujemo da smo predloženim rješenjima doprinijeli rješavanju i posljednjeg uslova za otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Ukoliko se slažete sa ovakvim pristupom rješavanju pitanja reforme policijskih struktura, nadamo se vašem ličnom angažmanu da predloženi dokument dobije potrebnu podršku i međunarodne zajednice i Narodne skupštine RS”, naveo je premijer RS Pero Bukejlović u pismu predstavnicima međunarodne zajednice.

Premijer Bukejlović razgovarao je juče sa predstavnicima SDS-a i PDP-a o reformi policije u BiH kako bi se pronašlo rješenje koje će zadovoljiti evropske principe i sve konstitutivne narode u BiH.

Iako je Bukejlović na sastanak pozvao lidere SDS-a, SNSD-a i PDP-a na sastanku su se pojavili Mladen Bosić, zamjenik predsjednika SDS-a, i Goran Milojević, potpredsjednik PDP-a, dok se nisu pojavili predstavnici SNSD-a.

Mladen Bosić je nakon sastanka izjavio da “ponuđeni principi ne zadiru u ustavni poredak RS”.

Goran Milojević je kazao da su za PDP prihvatljivi evropski principi i da se može postići rješnje, a da se ne naruše institucije RS. On je rekao da će PDP na sjednici Glavnog odbora u nedjelju u Banjoj Luci razmotriti novi koncept o reformi policije koji je Vlada RS predložila i zauzeti stav o tom.

Predsjednik SP RS Petar čokić rekao je da RS treba što prije da potvrdi svoju privrženost ispunjenju sva tri evropska principa o reformi policije.

“RS treba da se izjasni da podržava evropske principe. Takvo izjašnjavanje moglo bi biti u funkciji izlaza iz trenutne situacije i BiH bi već narednih dana mogla da dobije saglasnost Evropske komisije za otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je čokić.

“OHR je dobio novi prijedlog Vlade RS o reformi policije i on će biti razmatran”, izjavio je sinoć portparol OHR-a Oleg Milišić.

“Vlada RS nije ponudila ništa novo”, izjavio je sinoć “Nezavisnim” funkcioner međunarodne zajednice u BiH.

“Vlada RS nije prihvatila tri principa Evrpske komisije i sadašnji prijedlog uopšte se ne razlikuje od prijedloga Vlade RS tokom posljednje godine. Jednostavno principi koje nudi Vlada RS nisu isti kao tri principa koje traži Evropska komisija”, rekao je sagovornik “Nezavisnih”.

Ovim je otvoren put u izmjenu dejtonske strukture BiH i opstanak Republike Srpske u ovom obliku i to će biti odgovor opstrukcijama kojima se mjesecima služe vlasti RS.

Ministari inostranih poslova Evropske unije već na sastanku koji je zakazan za ponedjeljak u Luksemburgu daće jasan signal članicama Savjeta za implementaciju mira u BiH da se na dnevni red stavi pitanje smisla daljeg postojanja RS u ovom obliku. Sastanak Savjeta za implementaciju mira zakazan je za 7. oktobar.

Dan ranije na sastanku lidera političkih partija iz RS sa velikodostojnicima SPC u manastiru Liplje kod Teslića ništa nije dogovoreno.

Kako “Nezavisne” saznaju od učesnika razgovora, na sastanku nije postignut nikakav dogovor, a od svih predstavnika političkih stranaka traženo je da daju podršku politici SDS-a što se nije dogodilo.

Isti izvor tvrdi da je na sastanku svako od prisutnih učesnika razgovora samo iznio još jednom svoje mišljenje i svoje stavove na koji način je moguće izvršiti reformu policijskih struktura u BiH.

On je još kazao da se trojica vladika SPC nisu bavili konkretnim rješenjem problema u kojem se nalazi RS i uglavnom su se žalili na loš položaj Crkve unutar društva.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.