Borba za kontrolu nad Elektroprivredom BiH

Javno očitovanje problema u elektroenergetskom sektoru BiH počelo je proteklog vikenda kada je biran novi Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH. Nakon što se federalni ministar energetike Vahid Hećo usprotivio izboru Edhema Bičakčića na mjesto predsjednika NO EPBiH, započela je borba za kontrolu EPBiH.

Sarajevski Dnevni avaz je u svom jučerašnjem izdanju objavio priču pod naslovom “Najveća poslijeratna pljačka ruši dogovor SDA i SBiH“, a koja donosi niz optužbi na račun federalnog ministra Vahida Heće i biznismena Safeta Oručevića. U Avazovom tekstu iznosi se niz optužbi koje kompromitiraju Heću i Oručevića, a čak im se pripisuju i pljačke elektroenergetskog sistema BiH u saradnji sa određenim inostranim lobijima.

Kontrolu nad Elektroprivredom BiH, nakon smjene generalnog direktora Envera Krese i Nadzornog odbora trebale su ponovo uspostaviti SBiH i SDA. No, nakon što je Vahid Hećo eskivirao izbor Edhema Bičakćića na mjesto predsjednika NO Elektroprivrede BiH, počelo je objavljivanje priča u Dnevnom avazu koje kompromitiraju ministra Heću tvrdeći da je prekršio dogovor dvije stranke.

Na optužbe iznesena u Dnevnom avazu na račun Vahida Heće, saopćenjem za javnost reagovao je i glavni akter ove “afere“.

“Tekst u Dnevnom avazu nastavak je bjesomučne kampanje koju poznati srbijanski trgovci strujom vode protiv mene a zbog mojih principa kojih se držim u upravljanju Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije“, kaže se, između ostalog, u Hećinom reagovanju.

Na isti tekst reagovao je i tamo spomenuti Safet Oručević koji, između ostalog kaže da “tekst u Dnevnom avazu u kojemu je optužen predstavlja monstruoznu konstrukciju i gomilu izmišljotina i laži“.

Stanka demokratske akcije jučer je pak saopćila da “koalicioni odnosi SDA i SBiH nisu ugroženi ukoliko se poštivaju određeni dogovori. “Konkretno, dogovorom ove dvoje političke stranke odlučeno je da predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede bude Edhem Bičakčić“, navodi se u saopćenju koje je izdala SDA.

U priči o Elektroprivredi BiH ima mnogo nerazjašnjenih odnosa, a ponajviše “reagovanja na reagovanja“ pa je i Urednički kolegij Dnevnog avaza opet reagovao na reakciju federalnog ministra Vahida Heće.

“Vahid Hećo nastavlja s praksom potcjenjivanja i javnosti i novinara. Hećo nije dao odgovor, osim ako nije u pitanju lični interes, zašto ne provodi koalicioni dogovor SDA i SBiH i kadrovskih komisija tih stranaka kada je u pitanju imenovanje predsjednika i članova NO EPBiH“, navodi se, između ostalog, u saopćenju Uredničkog kolegija Dnevnog avaza i dodaje da je Hećo samo “eksponent, odnosno marioneta čiji je zadatak da sakrije poslove lobista“.

Zašto se Dnevni avaz u tolikoj mjeri brine o poštivanju koalicijskih dogovora dvije stranke, zbog čega je uistinu nastala ova afera i koji je njen konačni cilj, ostaje da se vidi.

(Sarajevo-x.com)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.