Holandija insistira da Srbija u cjelosti surađuje s ICTY-em

Holandija je insistirala u srijedu na cjelovitoj suradnji Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao uvjetom za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije(EU).

“Holandija odlučno zadržava svoj stav da je puna suradnja s ICTY-em bitan uvjet da se krene naprijed. Ne možemo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kada to nije slučaj”, rekao je holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen tokom posjete slovenskog kolege Dimitrija Rupela. Zbog odlučnog holandskog stava, Rupel, čija zemlja predsjedava EU, ocijenio je na konferenciji za štampu da bi EU mogla odgoditi potpisivanje sporazuma sa Srbijom, koji je Slovenija prvobitno predvidjela u januaru.

“Čak i ako ne potpišemo u januaru, možemo potpisati kasnije, kada se uoči da je postignuta puna ili bitna suradnja s ICTY”, objasnio je Rupel.

Holandija i Belgija insistiraju na toj suradnji, dok bi ostale zemlje članice EU-a željele potpisati sporazum s Beogradom u zamjenu za podršku Srbije nezavisnom Kosovu.

Rupel je doputovao u Haag da bi se sastao s holandskim kolegom
i razmotrio te različite stavove. Međutim, Verhagen je podržao stav da je “najbolji dokaz punopravne suradnje s ICTY-em vidjeti generala Mladića u Haagu”.

“Ako Srbija želi biti evropska zemlja, ona mora surađivati i prebaciti u Haag osobu koja je odgovorna za jedini genocid počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Verhagen, pozivajući se na genocid u Srebrenici 1995., za koji je optužen Ratko Mladić.

Tokom dana, Rupel se sastao i s holandskim parlamentarcima koji podržavaju Verhagenov stav.

(FENA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.