Datum proglašenja nezavisnosti bit će dogovoren u Bruxellesu

Datum proglašenja nezavisnosti Kosova bit će dogovoren između Bruxellesa i Prištine sljedeće sedmice, tokom posjete privremenog pokrajinskog premijera Hashima Thacija Bruxellesu, tvrdi prištinski list “Koha ditore” na albanskom jeziku.

List, pozivajući se na evropske zvaničnike bliske ovom pitanju, navodi da bi tokom posjete sjedištu Evropske unije, 23. i 24. januara, Thaci bi trebalo da se sastane s visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom, komesarom za proširenje Ollijem Rehnom i zvaničnicima NATO-a. “Koha ditore” piše i da je o datumu proglašenja nezavisnosti Kosova bilo riječi i tokom Thacijeve posjete sjedištu Ujedinjenih nacija i u njegovim razgovorima s američkim izaslanikom Frankom Wiesnerom i ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Thaci ima dobru šansu da se u Bruxellesu dogovori o datumu (proglašenja nezavisnosti) koji će biti bliži martu nego februaru. Izgleda da povezanost s (parlamentarnim) izborima u Španiji daje dodatni argument iako je to u početku bila samo ideja. No, da vidimo šta će biti u Bruxellesu”, kazao je za “Koha ditore” neimenovani evropski izvor.

U međuvremenu je albanska televizija “Top-chanal” objavila da je pomoćnik američkog državnog sekretara Rosemary di Carlo izjavila kako stav Sjedinjenih Američkih Država u pogledu statusa Kosova ostaje nepromijenjen.

Kako je prenijela makedonska novinska agencija (MIA), SAD će priznati nezavisnost Kosova odmah pošto je proglase privremene pokrajinske institucije, što će, kako se smatra, biti poslije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji.

Di Carlo je poslije razgovora sa izvršnim direktorom Albansko-američkog nacionalnog savjeta Avnijem Mustafajem i visokim savjetnikom ovog udruženja Dejvidom Skatonom također kazala da će u sjevernom dijelu pokrajine i u Kosovskoj Mitrovici nalaziti američki, njemački i francuski vojnici iz sastava međunarodnih Kosovskih snaga (Kfor), pa teritorijalna cjelovitost teritorije neće biti dovedena u opasnost, prenijela je MIA.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.