Borba za kontrolu nad Elektroprivredom BiH

Javno očitovanje problema u elektroenergetskom sektoru BiH počelo je proteklog vikenda kada je biran novi Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH. Nakon što se federalni ministar energetike Vahid Hećo usprotivio izboru Edhema Bičakčića na mjesto predsjednika NO EPBiH, započela je borba za kontrolu EPBiH.

Sarajevski Dnevni avaz je u svom jučerašnjem izdanju objavio priču pod naslovom “Najveća poslijeratna pljačka ruši dogovor SDA i SBiH“, a koja donosi niz optužbi na račun federalnog ministra Vahida Heće i biznismena Safeta Oručevića. U Avazovom tekstu iznosi se niz optužbi koje kompromitiraju Heću i Oručevića, a čak im se pripisuju i pljačke elektroenergetskog sistema BiH u saradnji sa određenim inostranim lobijima.

Kontrolu nad Elektroprivredom BiH, nakon smjene generalnog direktora Envera Krese i Nadzornog odbora trebale su ponovo uspostaviti SBiH i SDA. No, nakon što je Vahid Hećo eskivirao izbor Edhema Bičakćića na mjesto predsjednika NO Elektroprivrede BiH, počelo je objavljivanje priča u Dnevnom avazu koje kompromitiraju ministra Heću tvrdeći da je prekršio dogovor dvije stranke.

Na optužbe iznesena u Dnevnom avazu na račun Vahida Heće, saopćenjem za javnost reagovao je i glavni akter ove “afere“.

“Tekst u Dnevnom avazu nastavak je bjesomučne kampanje koju poznati srbijanski trgovci strujom vode protiv mene a zbog mojih principa kojih se držim u upravljanju Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije“, kaže se, između ostalog, u Hećinom reagovanju.

Na isti tekst reagovao je i tamo spomenuti Safet Oručević koji, između ostalog kaže da “tekst u Dnevnom avazu u kojemu je optužen predstavlja monstruoznu konstrukciju i gomilu izmišljotina i laži“.

Stanka demokratske akcije jučer je pak saopćila da “koalicioni odnosi SDA i SBiH nisu ugroženi ukoliko se poštivaju određeni dogovori. “Konkretno, dogovorom ove dvoje političke stranke odlučeno je da predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede bude Edhem Bičakčić“, navodi se u saopćenju koje je izdala SDA.

U priči o Elektroprivredi BiH ima mnogo nerazjašnjenih odnosa, a ponajviše “reagovanja na reagovanja“ pa je i Urednički kolegij Dnevnog avaza opet reagovao na reakciju federalnog ministra Vahida Heće.

“Vahid Hećo nastavlja s praksom potcjenjivanja i javnosti i novinara. Hećo nije dao odgovor, osim ako nije u pitanju lični interes, zašto ne provodi koalicioni dogovor SDA i SBiH i kadrovskih komisija tih stranaka kada je u pitanju imenovanje predsjednika i članova NO EPBiH“, navodi se, između ostalog, u saopćenju Uredničkog kolegija Dnevnog avaza i dodaje da je Hećo samo “eksponent, odnosno marioneta čiji je zadatak da sakrije poslove lobista“.

Zašto se Dnevni avaz u tolikoj mjeri brine o poštivanju koalicijskih dogovora dvije stranke, zbog čega je uistinu nastala ova afera i koji je njen konačni cilj, ostaje da se vidi.

(Sarajevo-x.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.