Reforma policije više ne postoji!


Potvrdu da Sporazum nije postignut, niti da postoji šansa da se on do isteka roka ”“ 15. oktobra potpiše, čime je BiH izgubila šansu za put ka Evropi potvrdio je predstavnicima medija visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

“Na žalost, čudo se nije desilo. Možda je na početku postojala neka spremnost, ali brzo smo se vratili na staru priču koju vi zovete “igra gluhih telefona”. Svako ponavlja svoje i ne postoji spremnost da se sluša drugi. Nemamo sporazum i to je odluka političkih lidera koji misle da je bolje za njih.

To je i poruka koju BiH šalje u Evropu i koju ću ja ponijeti u Brisel”, kazao je. Ministri vanjskih poslova, dodao je, svoj će stav izreći u ponedjeljak i svaka odluka ima svoje posjedice. Za mene reforma policije više ne postoji, jer nema smisla da se na tom polju više trudimo.

Lajčak će se iz Brisela u BiH vratiti kao visoki predstavnik, gdje će nastaviti posao za dobrobit ove zemlje i njenih građana. Ocijenio je očiglednim da za njegove bh. partnere EU nije u pravom planu, čemu se i on mora prilagoditi.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić naglasio je kako je učinjen maksimalan napor da se postigne sporazum oko Lajčakovog i prijedloga Čović-Ljubić, ali dogovor očito nije bilo moguće postići. Razlog su prevelike razlike u stavovima, naročito sa onima iz RS.

“Oni ne žele da lokalne policijske strukture budu dio struktura Ministarstva sigurnosti. Zato pregovora više nema, oni su propali”, kazao je vidno razočaran Tihić.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić naglasio je da je tokom pregovora dao svoj novi prijedlog o imenu policije u RS, obzirom da je to bilo ključno pitanje u razilaženju stavova. Prijedlog je glasio ”“ policija u RS trebala bi nositi naziv – policija Srba, Bošnjaka i Hrvata, obzirom da Ustav RS priznaje tri konstitutivna naroda. Predložio je i da se o teritoriji Srebrenice odluči kasnije zakonom, s naglaskom na princip multietničke policije RS, što je posebno bitno za povratnike. Prijedlog nije prihvaćen.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, potvrdio je da je priča o protokolima definitivno završena.

“Napravili smo katastrofalan potez za BiH i sve njene građane, jerje ovim propuštena velika šansa. Mislim da će odluke iz Brisela premaBiH biti toliko rigorozne u odnosu na sve zemlje regiona te da ćemo ihdugo osjećati. To će i biti najveća kazna”, kazao je Čović.

Propale pregovore prokomentirao je i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić,ocjenujući da je ključni razlog u tome što se u pregovorima sve svelona to da li će ostati policija RS-a ili ne. Time je zanemaren glavnicilj reforme – efikasnija policija u cijeloj BiH.

Miroslav Lajčak će izvještaj o neuspjelim pregovorima u Briselu podnijeti u ponedjeljak, 15. oktobra.

 

(Fena)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.