Izbori za predsjednika, ali ne i potpredsjednike RS-a 9. decembra

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas jednoglasnu odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za predsjednika Republike Srpske, koji će biti održani 9. decembra, ali je na posebnoj sjednici, većinom glasova od 4:3 zauzela stav da se na ovim izborima ne biraju potpredsjednici RS-a iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsjednik CIKBiH Stjepan Mikić, ovu “tešku i ozbiljnu” odluku izglasala je većina koja smatra da ne postoji ustavni ili zakonski okvir kojim se može utvrditi prestanak mandata potpredsjednika. Istovremeno su usvojena uputstva za održavanje ovih izbora, te utvrđen prijedlog proračuna od 1,9 miliona KM koji će se morati izdvojiti iz budžeta institucija BiH, naveo je Mikić.

On je također kazao da je prije ove sjednice jedna od sugestija CIK-a bila da se situacija nastala iznenadnom smrću Milana Jelića riješi usvajanjem potrebnog zakona o NS Republike Srpske, ali da ona to nije učinila, te da je predsjednik NSRS Igor Radojičić uputio pismo CIK-u prema kojem u nadležnosti CIK-a ostaje da riješi ovaj problem.

Jedan od članova CIKBiH koji je imao izdvojeno mišljenje, Branko Petrić, kazao je da svi građani RS-a imaju pravo da se prijave i glasaju na ovim izborima, te da će se postaviti dilema kada rezultati budu verificirani i pristupi se dodjeli mandata, što će CIK morati urediti svojom odlukom.

Teoretski, ukoliko za predsjednika RS-a bude izabran neko ko nije Srbin, CIKBiH morat će se pozvati na odredbe Izbornog zakona prema kojem predsjednik i potpredsjednici RS-a ne mogu biti iz reda istog naroda.

Članovi CIK-a, međutim, ističu da se ovdje ne radi o političkoj podjeli između njih, ali je posao bio veoma težak jer u Ustavu RS-a postoji pravna praznina. Budući da tu pravnu prazninu nije popunila NSRS, to je morao uraditi CIKBiH.

U nadležnosti CIK-a nije da odredi ko će do izbora obavljati funkciju predsjednika RS-a, a jedan član je, pod uvjetom da ostane anoniman, izjavio za Fenu da bi pravno još gora situacija nastala da je s dužnosti morao odstupiti jedan od potpredsjednika RS-a.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.