Reforma policije više ne postoji!


Potvrdu da Sporazum nije postignut, niti da postoji šansa da se on do isteka roka ”“ 15. oktobra potpiše, čime je BiH izgubila šansu za put ka Evropi potvrdio je predstavnicima medija visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

“Na žalost, čudo se nije desilo. Možda je na početku postojala neka spremnost, ali brzo smo se vratili na staru priču koju vi zovete “igra gluhih telefona”. Svako ponavlja svoje i ne postoji spremnost da se sluša drugi. Nemamo sporazum i to je odluka političkih lidera koji misle da je bolje za njih.

To je i poruka koju BiH šalje u Evropu i koju ću ja ponijeti u Brisel”, kazao je. Ministri vanjskih poslova, dodao je, svoj će stav izreći u ponedjeljak i svaka odluka ima svoje posjedice. Za mene reforma policije više ne postoji, jer nema smisla da se na tom polju više trudimo.

Lajčak će se iz Brisela u BiH vratiti kao visoki predstavnik, gdje će nastaviti posao za dobrobit ove zemlje i njenih građana. Ocijenio je očiglednim da za njegove bh. partnere EU nije u pravom planu, čemu se i on mora prilagoditi.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić naglasio je kako je učinjen maksimalan napor da se postigne sporazum oko Lajčakovog i prijedloga Čović-Ljubić, ali dogovor očito nije bilo moguće postići. Razlog su prevelike razlike u stavovima, naročito sa onima iz RS.

“Oni ne žele da lokalne policijske strukture budu dio struktura Ministarstva sigurnosti. Zato pregovora više nema, oni su propali”, kazao je vidno razočaran Tihić.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić naglasio je da je tokom pregovora dao svoj novi prijedlog o imenu policije u RS, obzirom da je to bilo ključno pitanje u razilaženju stavova. Prijedlog je glasio ”“ policija u RS trebala bi nositi naziv – policija Srba, Bošnjaka i Hrvata, obzirom da Ustav RS priznaje tri konstitutivna naroda. Predložio je i da se o teritoriji Srebrenice odluči kasnije zakonom, s naglaskom na princip multietničke policije RS, što je posebno bitno za povratnike. Prijedlog nije prihvaćen.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, potvrdio je da je priča o protokolima definitivno završena.

“Napravili smo katastrofalan potez za BiH i sve njene građane, jerje ovim propuštena velika šansa. Mislim da će odluke iz Brisela premaBiH biti toliko rigorozne u odnosu na sve zemlje regiona te da ćemo ihdugo osjećati. To će i biti najveća kazna”, kazao je Čović.

Propale pregovore prokomentirao je i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić,ocjenujući da je ključni razlog u tome što se u pregovorima sve svelona to da li će ostati policija RS-a ili ne. Time je zanemaren glavnicilj reforme – efikasnija policija u cijeloj BiH.

Miroslav Lajčak će izvještaj o neuspjelim pregovorima u Briselu podnijeti u ponedjeljak, 15. oktobra.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.