EU je trebala jasno reći ko je kriv

Za predsjednika SDA bilo je i očekivano da međunarodna zajednica, nakon posljednjeg propalog pokušaja bh. političkih lidera da dođu do dogovora o reformi policije u BiH, kaže kako je naša država propustila sve rokove za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom (EU).

– Međutim, EU je trebala jasno reći i ko je kriv za to. Potpuno je jasno da su krivi isključivo političari iz RS, jer su odustali od svih ranije prihvaćenih principa – kaže Tihić za “Dnevni avaz”.

 

Napominje da su i na posljednjem sastanku predstavnici RS bili još tvrđi i postavili dodatnih 18-19 uvjeta koji odstupaju od principa EU. U ovakvim uvjetima, nastavlja Tihić, ne mogu biti nastavljeni bilo kakvi pregovori o reformi policije, te smatra da se to neće desiti ni u dogledno vrijeme zbog atmosfere isključivosti.

Prema njegovom mišljenju, reformu policije moguće je rješavati tek kada bude izmijenjen Ustav BiH. Na pitanje kako očekivati ustavne promjene kada je to još teže pitanje od policijske reforme, odgovara:

– Ustav treba promijeniti na način kako je i donesen, a znate kako je donesen i ni za njega nije bilo saglasnosti strana.

Nema više manevarskog prostora

– Političari RS nisu željeli da policijske regije prelaze entitetske linije, da finansiranje policije bude na državnom nivou, da sve strukture policije budu dio upravnih struktura Ministarstva sigurnosti BiH. Mi smo sve učinili da napravimo kompromis, bili spremni prihvatiti i plan visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i onaj koji su predložila dva HDZ-a uz određene korekcije, ali očito da nema više manevarskog prostora i nismo mogli pristati na ono što Srbi predlažu, jer to nije reforma – ističe Tihić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.