Stranka za BiH o Dodikovom intervjuu beogradskim ”Večernjim novostima”


Stranka za BiH osuđuje destruktivne tvrdnje Milorada Dodika iznesene u jučerašnjem intervjuu beogradskim “Večernjim novostima” gdje on principe multietničnosti u BiH kvalificira kao uzaludni eksperiment, udar na ustavni sistem i težnjom unitarizmom, zazivajući stanje dvojica protiv trećeg, priopćeno je iz Pres službe Stranke za BiH.

“Tu se Dodik iznova zalaže za federalizaciju BiH, glumeći dušebrižnika Hrvata u BiH, kvalificirajući ih kao kolateralnu štetu ukupne hrvatske politike i nudeći im, tobože, spasonosno ‘savezništvo’ po svojoj mjeri, decidno precizirajući da ‘jedini realni saveznik Hrvatima mogu da budu Srbi'”, navodi se.

“A suština tog savezništva za Dodika je u sljedećoj viziji: ‘ali tada će morati da budu svjesni realnosti. A realnost je jasna: ni jedan centimeter Republike Srpske neće biti izopšten iz njene teritorije'”, ističe se u priopćenju.

“Iako je projekt i politika koju baštini Dodik upravo proizveo realnost u kojoj od predratnih 45 posto Hrvata i Bošnjaka, koji su činili predratno stanovništvo današnjeg prostora Republike Srpske, danas živi svega oko osam posto, Dodik za to optužuje druge tražeći da se žrtve međusobno suprotstave jedna drugoj i prihvate njegov anahroni koncept etničkog razgraničenja i posluže njegovim planovima disolucije države Bosne i Hercegovine”, ističe se u priopćenju.

“Ovi i niz drugih iznesenih stavova Milorada Dodika direktno su u funkciji huškačke kampanje za dalje etničke podjele u BiH i negiranja daytonskog mirovnog aranžmana za očuvanje države i društva BiH kao multietničkih, demokratskih i u funkciji svih građana i naroda koji u njoj žive”, ističe se u priopćenju Stranke za BiH.

(Fena)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.