Stranka za BiH o Dodikovom intervjuu beogradskim ”Večernjim novostima”


Stranka za BiH osuđuje destruktivne tvrdnje Milorada Dodika iznesene u jučerašnjem intervjuu beogradskim “Večernjim novostima” gdje on principe multietničnosti u BiH kvalificira kao uzaludni eksperiment, udar na ustavni sistem i težnjom unitarizmom, zazivajući stanje dvojica protiv trećeg, priopćeno je iz Pres službe Stranke za BiH.

“Tu se Dodik iznova zalaže za federalizaciju BiH, glumeći dušebrižnika Hrvata u BiH, kvalificirajući ih kao kolateralnu štetu ukupne hrvatske politike i nudeći im, tobože, spasonosno ‘savezništvo’ po svojoj mjeri, decidno precizirajući da ‘jedini realni saveznik Hrvatima mogu da budu Srbi'”, navodi se.

“A suština tog savezništva za Dodika je u sljedećoj viziji: ‘ali tada će morati da budu svjesni realnosti. A realnost je jasna: ni jedan centimeter Republike Srpske neće biti izopšten iz njene teritorije'”, ističe se u priopćenju.

“Iako je projekt i politika koju baštini Dodik upravo proizveo realnost u kojoj od predratnih 45 posto Hrvata i Bošnjaka, koji su činili predratno stanovništvo današnjeg prostora Republike Srpske, danas živi svega oko osam posto, Dodik za to optužuje druge tražeći da se žrtve međusobno suprotstave jedna drugoj i prihvate njegov anahroni koncept etničkog razgraničenja i posluže njegovim planovima disolucije države Bosne i Hercegovine”, ističe se u priopćenju.

“Ovi i niz drugih iznesenih stavova Milorada Dodika direktno su u funkciji huškačke kampanje za dalje etničke podjele u BiH i negiranja daytonskog mirovnog aranžmana za očuvanje države i društva BiH kao multietničkih, demokratskih i u funkciji svih građana i naroda koji u njoj žive”, ističe se u priopćenju Stranke za BiH.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.