Džumma…

Enes, r.a., prenosi da je Muhammed, sallallahu `alejhi we sellem, rekao:

“NI JEDAN OD VAS NECE VJEROVATI SVE DOK MU JA NE BUDEM DRAZI OD NJEGOVOG RODITELJA, DJETETA I SVIH LJUDI.”

(Prenosi Buharija i Muslim) U drugom rivajetu koga Muslim spominje u svom Sahihu, veli se:

“NI JEDAN COVJEK NECE VJEROVATI SVE DOK MU JA NE BUDEM DRAZI OD NJEGOVE PORODICE, NJEGOVOG IMETKA I SVIH LJUDI.”

Vazno je odmah na pocetku spomenuti da se pod izrazom “nece vjerovati” misli, kako napominje Ibni Hadzer, na potpuno i cjelovito vjerovanje i iskreni iman.

Ispravan odnos prema Poslaniku, `alejhis selam, uslovljen je ljubavlju. Upravo ljubav rusi sve barijere i prepreke na putu Istine.

Sam Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, bio je pokoran Allahu dz.s., jer Ga je neizmjerno volio. Takodje, mnoga dobrocinstva je cinio ljudima upravo iz ljubavi.

U tome je i sadrzana tajna nedostiznosti islama i Muhammeda, `alejhis selam. Ako mi zelimo dostici dostojanstvo omoguceno nam je samo iskrenom ljubavlju, upravo onako kako to cini pravi zaljubljenik, a ne kako mora obaveznik.

U zivotu i ponasanju Allahov Poslanika, sallallahu `alejhi we sellem, i u svim njegovim stavovima susrecemo ljubav i zahvalnost. On bi sa ljubavlju i zudnjom ocekivao svaki namaz. Govorio bi: “Moja najveca radost je u namazu!” A kada bi nastupilo vrijeme namaza, rekao bi muezinu: “Bilale, obraduj nas njime!” Ovo je ta razlika izmedju ljubavi i obaveze.

Od hazrei Aise saznajemo da je Muhammed, `alejhis selam, po citavu noc provodio u namazu, tako da bi mu noge oticale od predugog stajanja na kijamu, pa mu je h. Aisa govorila:

“STA TO CINIS, ALLAHOV POSLANICE, A VEC TI JE OPROSTENO SVE STO SI URADIO I STO CES URADITI?!” On odgovara: “A ZAR DA NE BUDEM ZAHVALAN ROB?!”

On dobrovoljni namaz nije smatrao opterecenjem niti ga je osjecao kao obavezu vec kao zahvalu Allahu i iskazivanje svoje iskrenje ljubavi prema Njemu.

Bilo koji posao koji se shvati kao obaveza cesto se nerado protiv volje izvrsava. Medjutim, ljubav s uzivanjem i zadovoljstvom moze rijesiti i najteze probleme.

Otuda Muhammed, sallallahu `alejhi we sellem, upozorava da nema potpunog vjerovanja bez iskrene ljubavi prema njemu. Samo iskrena i nepatvorena ljubav prema njemu moze covjeka izdici iznad ovozemaljskog interesa i zaslijepljenosti njegov ljepotema i samo iman- i ta iskrena ljubav – mogu podstaci vjernika da u potpunosti slijedi i primjenjuje sunnet Allahov poslanika Muhammeda, sallallahu `alejhi we sellem.

Zasto u onom hadisu Muhammed, sallallahu `alejhi we sellem, uporedjuje ljubav prema njemu sa ljubavlju prema roditelju, djetetu, djetetu, porodici i imetku, pa cak zahtijeva da ljubav prema njemu mora da nadilazi svaku drugu ljubav?

Odgovor je jednostavan i logican:

Roditelj cuva dijete od ovozemaljske vatre, koja je prolazna, dok `Alejhisselam izvodi iz tame u svijetlo i svojom rijecju i praksom ukazuje na puteve spaza od vjecne vatre na Sudnjem danu.

Majke ce na Sudnjem danu vlastitu djecu iz narucja bacati i u kolijevkama zaboravljati od brige zbog odgovornosti pred Gospodarom i Vladarom ljudi.

Dijete ce toga dana bijezati od svoga roditelja a roditelj od svoga djeteta.

Niko ni za koga nece da zna od straha pred odgovornoscu!

Da, niko – osim Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem!!!

Jedino ce se on zauzimati za svoj Ummet i moliti Allaha dz.s., za oprost njihovih grijeha i spas od dzehennemske vatre!

Pa ko onda ima pravo na najvecu ljubav: roditelji, djeca i imetak, ili Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, koji ce se kod Allaha, dz.s., zauzimati za nas?

Naravno da onaj koji je citav zivot proveo u iznalazenju metoda kako da ljude spasi vjecne vatre i izvede ih iz tmine na svjetlo zasluzuje takvu ljubav koja prevazilazi sve dunjalucke vrijednosti, pa cak i ljubav prema roditelju ili djetetu!

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.