Utvrđen prijedlog amblema RS


Komisija za utvrđivanje prijedloga simbola RS utvrdila je na jučerašnjoj sjednici izgled amblema RS koji će biti predložen Narodnoj skupštini RS, koja bi mu dodijelila ulogu dodatnog simbola.

Amblem bi bio u upotrebi dok ne bude donesen novi grb RS, kojeg je zajedno s himnom RS Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Amblem sadrži puni naziv RS ćiriličnim i latiničnim pismom i inicijale RS stilizovane u centru amblema. U podlozi inicijala RS se nalazi zastava RS, trobojka okružena plodnim hrastovim lišćem, koje ima višestruku simboliku, dok se u podnožju nalazi lenta s bojama zastave RS. Na amblemu je kruna koja je bila prisutna i u dosadašnjem grbu RS, a u dnu se pojavljuje novi elemenat – kruna Kotromanića, koja vuče porijeklo iz srednjovjekovne istorije BiH”, pojasnio je Igor Radojičić, predsjedavajući Komisije za utvrđivanje prijedloga simbola RS. Radojičić je kazao da je većina članova Komisije mišljenja da prijedlog amblema ne diskriminiše nikoga, što je bio problem sa dosadašnjim grbom, jer je Ustavni sud BiH utvrdio da se u njemu ne propoznaju svi narodi i da ima elemenata koji nisu prihvatljivi i u skladu s Ustavom BiH. On je kazao da su za Bošnjake bila sporna dva elementa i da su predlagali da umjesto inicijala RS stoje ljiljani ili grb BiH, te da je bilo sporno i pitanje kruna.

Bošnjački članovi Komisije nezadovoljni prijedlogom amblema napustili su sjednicu, što bi moglo značiti da će, ukoliko ga parlament prihvati, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i spriječiti njegovo stupanje na snagu.

Član Komisije Šefket Hafizović izjavio je nakon sjednice da su bošnjački predstavnici od početka, u principu, bili protiv dopunskih rješenja u vidu amblema.

“Predlagali smo da unutar amblema bude ljiljan, a nismo odustajali i da kruna bude iznad. Prijedlog je bio i da grb BiH bude dio amblema, ali naši prijedlozi nisu naišli na podršku i razumijevanje”, kazao je Hafizović.

Predloženi amblem biće upućen pred poslanike u parlament RS po hitnom postupku.

“Ukoliko Vijeće naroda RS ospori amblem, tražićemo da to učini u što kraćem roku kako bi o tome odluku donio Ustavni sud RS”, kazao je Radojičić.

On je rekao da će Komisija o novom grbu RS raspravljati na sljedećoj sjednici s fokusom da se utvrdi šta je od istorijskog nasljeđa potrebno zastupiti u grbu i šta bi predstavljalo sva tri konstitutivna naroda. Zbog obimnosti posla koji je ostao pred Komisijom, dodao je Radojičić, parlament RS će joj produžiti mandat za 60 dana.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.