Utvrđen prijedlog amblema RS


Komisija za utvrđivanje prijedloga simbola RS utvrdila je na jučerašnjoj sjednici izgled amblema RS koji će biti predložen Narodnoj skupštini RS, koja bi mu dodijelila ulogu dodatnog simbola.

Amblem bi bio u upotrebi dok ne bude donesen novi grb RS, kojeg je zajedno s himnom RS Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Amblem sadrži puni naziv RS ćiriličnim i latiničnim pismom i inicijale RS stilizovane u centru amblema. U podlozi inicijala RS se nalazi zastava RS, trobojka okružena plodnim hrastovim lišćem, koje ima višestruku simboliku, dok se u podnožju nalazi lenta s bojama zastave RS. Na amblemu je kruna koja je bila prisutna i u dosadašnjem grbu RS, a u dnu se pojavljuje novi elemenat – kruna Kotromanića, koja vuče porijeklo iz srednjovjekovne istorije BiH”, pojasnio je Igor Radojičić, predsjedavajući Komisije za utvrđivanje prijedloga simbola RS. Radojičić je kazao da je većina članova Komisije mišljenja da prijedlog amblema ne diskriminiše nikoga, što je bio problem sa dosadašnjim grbom, jer je Ustavni sud BiH utvrdio da se u njemu ne propoznaju svi narodi i da ima elemenata koji nisu prihvatljivi i u skladu s Ustavom BiH. On je kazao da su za Bošnjake bila sporna dva elementa i da su predlagali da umjesto inicijala RS stoje ljiljani ili grb BiH, te da je bilo sporno i pitanje kruna.

Bošnjački članovi Komisije nezadovoljni prijedlogom amblema napustili su sjednicu, što bi moglo značiti da će, ukoliko ga parlament prihvati, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i spriječiti njegovo stupanje na snagu.

Član Komisije Šefket Hafizović izjavio je nakon sjednice da su bošnjački predstavnici od početka, u principu, bili protiv dopunskih rješenja u vidu amblema.

“Predlagali smo da unutar amblema bude ljiljan, a nismo odustajali i da kruna bude iznad. Prijedlog je bio i da grb BiH bude dio amblema, ali naši prijedlozi nisu naišli na podršku i razumijevanje”, kazao je Hafizović.

Predloženi amblem biće upućen pred poslanike u parlament RS po hitnom postupku.

“Ukoliko Vijeće naroda RS ospori amblem, tražićemo da to učini u što kraćem roku kako bi o tome odluku donio Ustavni sud RS”, kazao je Radojičić.

On je rekao da će Komisija o novom grbu RS raspravljati na sljedećoj sjednici s fokusom da se utvrdi šta je od istorijskog nasljeđa potrebno zastupiti u grbu i šta bi predstavljalo sva tri konstitutivna naroda. Zbog obimnosti posla koji je ostao pred Komisijom, dodao je Radojičić, parlament RS će joj produžiti mandat za 60 dana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.