Koštunica: Srbija neće izgubiti Kosovo

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je za blagdanski trobroj beogradskih Večernjih novosti da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Srbiji nikada neće oduzeti Kosovo.

“Nije ovdje riječ samo o Kosovu i Srbiji. Lanac bi se pokrenuo, kraja ne bi bilo. Nemoguće je da se to desi. Postoje države koje imaju snagu da ne dozvole da se napravi kaos i sruši međunarodni poredak”, izjavio je Koštunica u intervjuu Večernjim novostima. Dodao je i da je “postalo jasno koliko su jaki argumenti Srbije i mnogih drugih zemalja, među kojima prednjače Rusija i Kina, da se ne može jednoj članici UN-a otimati teritorij”.

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je počelo konzultacije o Kosovu, a na prvoj sjednici je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Martti Ahtisaari izložio svoj prijedlog za konačni status pokrajine koji predviđa neovisnost pod međunarodnim nadzorom.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, britanski veleposlanik Emyr Jones Parry, izjavio je nakon sjednice kako unutar Vijeća postoji značajna potpora za taj prijedlog, te najavio kako bi se do kraja travnja pred Vijećem mogla naći rezolucija o Kosovu.

Koštunica je na pitanje može li se dogoditi da dok se čeka odluka o eventualnom nastavku pregovaračkog procesa koji bi Srbija željela, neke zemlje poènu sa bilateralnim priznavanjem Kosova, Koštunica je odgovorio kako “Srbija jasno upozorava da Rezolucija 1244 ima obvezujuću snagu za sve vlade i da nijedna država članica UN ne smije prekršiti Rezoluciju koju je usvojilo VS UN”.

“Ako bi se netko usudio jednostrano priznati neovisnost pokrajine, to bi predstavljalo najgrublje kršenje Povelje UN. I više od toga, to bi bilo dvostruko kršenje, jer bi bile prekršene i Povelja i Rezolucija 1244, što bi značilo gaženje samog autoriteta UN-a. Mislim da do toga nikako ne bi smjelo da doći i da su svi svjesni ozbiljnosti posljedica koje bi nastale”, rekao je Koštunica.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.