Koštunica: Srbija neće izgubiti Kosovo

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je za blagdanski trobroj beogradskih Večernjih novosti da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Srbiji nikada neće oduzeti Kosovo.

“Nije ovdje riječ samo o Kosovu i Srbiji. Lanac bi se pokrenuo, kraja ne bi bilo. Nemoguće je da se to desi. Postoje države koje imaju snagu da ne dozvole da se napravi kaos i sruši međunarodni poredak”, izjavio je Koštunica u intervjuu Večernjim novostima. Dodao je i da je “postalo jasno koliko su jaki argumenti Srbije i mnogih drugih zemalja, među kojima prednjače Rusija i Kina, da se ne može jednoj članici UN-a otimati teritorij”.

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je počelo konzultacije o Kosovu, a na prvoj sjednici je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Martti Ahtisaari izložio svoj prijedlog za konačni status pokrajine koji predviđa neovisnost pod međunarodnim nadzorom.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, britanski veleposlanik Emyr Jones Parry, izjavio je nakon sjednice kako unutar Vijeća postoji značajna potpora za taj prijedlog, te najavio kako bi se do kraja travnja pred Vijećem mogla naći rezolucija o Kosovu.

Koštunica je na pitanje može li se dogoditi da dok se čeka odluka o eventualnom nastavku pregovaračkog procesa koji bi Srbija željela, neke zemlje poènu sa bilateralnim priznavanjem Kosova, Koštunica je odgovorio kako “Srbija jasno upozorava da Rezolucija 1244 ima obvezujuću snagu za sve vlade i da nijedna država članica UN ne smije prekršiti Rezoluciju koju je usvojilo VS UN”.

“Ako bi se netko usudio jednostrano priznati neovisnost pokrajine, to bi predstavljalo najgrublje kršenje Povelje UN. I više od toga, to bi bilo dvostruko kršenje, jer bi bile prekršene i Povelja i Rezolucija 1244, što bi značilo gaženje samog autoriteta UN-a. Mislim da do toga nikako ne bi smjelo da doći i da su svi svjesni ozbiljnosti posljedica koje bi nastale”, rekao je Koštunica.

(FENA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.